De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 26 juni 2014

Uit met blond jong stuk

Zondagochtend werkte ik aan mijn midlife-crisis, door met een jong blond stuk op pad te gaan in de cabrio. Aimée en ik gingen namelijk naar de Imax film flight of the butterflies, zoals ik haar enkele weken geleden beloofd had toen Kevin de Imax haaienfilm koos.  http://www.flightofthebutterflies.com/home. We hebben door onze Science Center seizoenskaart gratis toegang (want het Imax theater is onderdeel van het Science Center https://www.ontariosciencecentre.ca).

En ja; ook al gaat ook mijn persoonlijke voorkeur uit naar haaien, ook de vlinderfilm was erg boeiend. Het vertelt het verhaal over Toronto professor Fred Urquhart  http://www.flightofthebutterflies.com/discovery-story/, die zijn leven gewijd heeft aan het bestuderen van de Monarch vlinders en hoe ze migreren. Dat betekende in de jaren zestig en zeventig gewoon met duizenden vrijwilligers over heel Noord Amerika vlinders vangen, registreren, een stickertje erop plakken en weer los laten. Het duurde jaren voordat ze een patroon te pakken hadden, wat erop wees dat alle vlinders naar Texas vlogen. Vervolgens werd er jaren gezocht in Texas, maar er werden geen kolonies vlinders aangetroffen. Totdat men een tip kreeg uit Mexico. Het duurde vervolgens nog enkele jaren voordat ze uiteindelijk miljoenen Monarch vlinders vonden, die elk jaar overwinteren in de bossen van een Mexicaans hooggebergte. Een ongeloofelijk visueel spektakel.

Interessante feitjes; er zijn minimaal drie generaties vlinders nodig om van Mexico naar Canada te migreren, maar in Canada wordt een soort supervlinders geboren, die de volledige migratie naar het zuiden in een keer maken.

Goede vader-dochter quality time dus. We hebben zelfs nog over het WK voetbal gepraat. Aimée wilde even checken of als Spanje er toch uit ligt als ze hun laatste wedstrijd winnen. Ja Aimée, helaas voor jou is dat zo. Goed zei ze, dan steun ik vanaf nu Nederland. Prima!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten