Eindelijk bereiken
ook de eerste lente-signalen Toronto. We zitten al weken op zomertijd, de dagen
beginnen te lengen en deze week begon officieel de lente. En afgelopen
donderdag is ook eindelijk het weer omgeslagen. Sinds donderdag zijn de dagtemperaturen
boven nul en ook de nachtvorst wordt snel minder.
Ik heb het eerder
gezegd; Toronto is nu niet op z’n mooist. De laatste sneeuw/ijs bergen zijn
zwart van modder, roet en strooi-troep. Onder het ijs en sneeuw komt zooi
vandaan; laatste herfstbladeren, takken van de beruchte ijs-storm van december,
stukken asfvalt en ook veel afval. Canadezen zijn schone mensen, maar in een
grote stad pakt sneeuw en ijs toch veel afval in. De schuldigen zijn soms de
wasbeertjes, die als ze de kans krijgen elke afvalzak openscheuren.
Deze tijd is ook
de periode van Maple Siroop festivals. Dit is een belangijk moment voor de Canadezen,
want ze zijn maar al te trots op dit zoete goedje. En eerlijk gezegd; het is
weliswaar ruim 10x zo duur als de ‘huis tuin en keuken’ stroop uit de
supermarkt, maar ook veeeel lekkerder. Het Maplesap stroomt alleen in de periode van
(liefst stevige) nachtvorst en (liefst hoge) dag-temperaturen langzaam uit de
bomen. Daarom waren alle Maple Siroop festivals laat dit jaar; het sap stroomt
pas vanaf deze week. En zal weer ophouden wanneer de nachtvorst ook verdwijnt.
De festivals heb
je in verschillende natuurgebieden. Zaterdagochtend brachten de kids en ik een
bezoekje aan Bruce Mill Conservation Area,
op slechts 30 minuten rijden van ons huis. http://www.trca.on.ca/enjoy/locations/bruces-mill-conservation-area.dot#sthash.L2JVUKTO.dpbs.
Hier hebben ze een “suger-bush” (een
bos met uitsluitend Maple Leaf bomen). Als eerste maakten we een wandeling door
de sugar-bush, waar de kids elk
emmertje aan de boom wilden bekijken om te zien hoeveel sap er al was
opgevangen. Voor sommige emmertjes moest ik ze optillen; we mochten er absoluut
geeneen overslaan. Ook hadden ze een kook-demonstratie; de Maple sap wordt
verhit, om het water uit te koken, en zo de dikke suiker-siroop over te houden.
Voor 1 liter siroop hebben ze 40 liter sap nodig. Het suikergehalte van het sap
is 3%; het suikerghalte van de siroop is 66%. Ook maakten we we een ritje in
een paarden-kar over het terrein. En uiteraard kochten we een paar maple siroop
snoepjes.
Toevallig had ik
de dag ervoor van een relatie een zelfgemaakte Maplesiroop gehad; speciaal voor
mij gepresenteerd in een Grolsch beugelflesje. Dus konden we bij thuiskomst
wafels eten met echte Maplesiroop. Ja, je proeft het echt. Of worden we gewoon
langzamerhand echte Canadezen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten