Na een overstap
in Guangzhou kwam ik woensdagmiddag
op de plaats van bestemming aan; Hangzhou.
Ik had nog niet eerder van deze stad gehoord. Het schijnt een relatief rijke
stad te zijn, op een dikke twee uur rijden van Shanghai. Zeg maar het Wassenaar
van Shanghai. Maar dan een Wassenaar met ruim zes miljoen inwoners; dat is dik
twee keer Toronto. Er wonen in China 1.5 miljard mensen en meer dan 200 steden
hebben meer dan een miljoen inwoners. Elke keer als ik China bezoek, ben ik
verbaasd over de grootte van alles. Bij aankomst al, het vliegveld van Hanghzou is geen klein regionaal
vliegveldje, maar een modern, enorm complex dat duidelijk op de groei is
ingesteld. Inmiddels is KLM één van de eerste Europeese maatschappijen die op
deze stad vliegt.
Bij de taxirit
van het vliegveld door het chaotische drukke verkeer zie je overal de grootste
bouw- en ontwikkelingsprojecten. China is nog altijd één grote bouwput. De
groei heeft uiteraard ook negatieve kanten; er was veel vieze smog bij
aankomst, het zicht was slecht. Hangzhou staat ook bekend als een mooie stad,
vanwege de ligging aan het prachtige West
Lake in een groene omgeving. Mijn kamer in het hotel had uitzicht op het
meer, maar ik kon er bijna niets van zien door de smog.
Langs het meer
was de lucht relatief goed te doen, dus ondanks de smog besloot ik te gaan
rennen. Het was heerlijk om even te sporten en de gezellige Chinese drukte om
het pitoreske meertje te bewonderen.
Tegen de avond
kwamen mijn collega Van Perry van International Expeditions (ja, van onze
fantastische Galapagos trip) en onze Chineese partners uit Beijing aan. Uiteraard begonnen we met een etentje samen met een
aantal zakenmensen uit Hangzhou.
Zaken doen in China is lunchen en dineren. Ik kan er al redelijk mee omgaan; op
een gegeven moment moet je stoppen met eten en zeggen dat je genoeg hebt,
anders blijven ze eten uitserveren. We maakten kennis met wat lokale gerechten.
Meest bijzondere was wellicht lotusbloemwortel in zoete honingsaus. Het mooie West Lake heeft veel lotusbloemen en de
wortel is dus eetbaar. Maar ook gestoomde kip in lotusbloembladeren
(‘bedelaarskip’) was heerlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten