De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

woensdag 29 december 2010

Ja maar da’s raar! – Gedoog Special

Speciaal voor de trouwe reageerder Marijke nog één keer de rubriek “Ja maar da’s raar”, maar dan omgekeerd!
Als je het hebt over Nederland in het buitenland, kom je al gauw op ons drugsbeleid. Nu stond er onlangs een artikel in de Canadeze kranten dat jongeren in Engeland tot drie keer zo veel softdrugs gebruiken dan de Nederlandse tieners. Dus zijn de liberale Canadezen als snel overtuigd dat ons drugsbeleid eigenlijk wel ok is. Maar wat men niet begrijpt is dat softdrugs officieel nog steeds illegaal zijn in Nederland. Probeer het woord “gedogen” maar eens uit te leggen. “They are tolerated but not legal” Het blijft raar: iets is legaal of illegaal. Zwart of wit. Niet grijs.
Als je het toch over gedogen hebt. Zit Wilders bij jullie nu wel of niet in de regering? Ga maar weer uitleggen: hij zit er niet in, maar hij gedoogt de regering. Huh?
Wilders levert veel gespreksstof op. Uiteraard wordt hij in Canada ook omschreven als “extreem rechts”. Maar in Toronto, waar veel joden wonen, wordt extreem rechts als snel geinterpreteerd als “antisemitisch”. Dus moet je gaan uitleggen dat Wilders alles behalve antisemitisisch is en zelfs buitengewoon pro-Israel. En dat bij zijn tegenstanders binnen SP en Groenlinks juist het beleid soms doorslaat met een stevige anti-Israel houding. Het wordt nog verwarrender omdat de PVV buitengewoon linkse standpunten heeft  op het gebied van de arbeidsmarkt. En je komt in je uitleg aan Canadezen tot de conclusie dat ons ”Links Rechts” debat, dat zich de laatste maanden versterkt heeft, achterhaald is. Het is niet “Links Rechts”.  Het is grijs. Ook in de politiek gedogen we alternatieve standpunten die afwijken van de traditionele links rechts lijn.
Effe een minder zwaar onderwerp. De kerstdagen. Waarom hebben wij Nederlandsers in tegenstelling tot de rest van de wereld twee kerstdagen? Is Jezus volgens ons op twee dagen geboren? Of was het praktischer; één kerstdag bij jouw ouders, één kerstdag bij mijn ouders? Dan gedogen we gewoon een tweede kerstdag?
Nieuwjaar. Waarom eten wij als gekken die oliebollen? Nu ben ik nooit een fan geweest van oliebollen. Maar ik durf te beweren dat, indien we een meting kunnen maken van het “genot per calorie”, oliebollen bij de meeste mensen onderaan komen te staan. En toch eten we met z´n allen die vette deegklompen met, om ze nog een beetje op smaak te brengen,  een grote hoeveelheid suiker. Maar alleen rond oudejaarsdag gedogen we deze caloriebommen.
Met vuurwerk is Nederland veel strikter dan met softdrugs. Vuurwerk is het hele jaar illegaal behalve rond oud en nieuw. Waarom gedogen we niet een kanonslagje of een raketje gedurende het jaar?
Ja maar da’s raar in Canada reprise........
Wat me nu pas opvalt is dat op Canadeze salarisstrookjes met grote letters “Non Negotiable” staat geprint. Dus kan er niet onderhandeld over worden. Alsof je naar je baas zal stappen met de vraag “valt er nog te onderhandelen over wat ik afgelopen maand verdiend heb?”.

2 opmerkingen: