De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 11 december 2010

Korean Bodega, it’s in my favor

Mijn laatste trip van dit jaar ging naar Seoul, Zuid-Korea. Ja inderdaad waar ze af en toe een beetje op elkaar aan het schieten zijn, gezellig!
Hoofddoelstelling was om de eigenaren te ontmoeten van de Khlebnikov. De Khlebnikov en de eigenaren komen uit Vladivostok. En kijk maar op de wereldbol. Dit ligt veel dichterbij Seoul (twee uur vliegen) dan bijvoorbeeld Moscow (8 uur vliegen). Voor ons (ik werd weer ondersteund door Kapitein Petr, net zoals in Zurich) was het ook geen slechte plek om af te spreken. Er zijn geen visavereisten en vanaf Toronto gaat er een nonstop vlucht van 14(!) uur naar Seoul. Dat lijkt lang en ongemakklijk, maar eigenlijk is het wel lekker rustig en relaxed. Veel beter dan overstappen.
Het probleem met deze reis is met name het verschil in tijd (14 uur) met Toronto.Dus als je in Toronto naar bed gaat dan sta je in Seoul net op.Dus die drie dagen hebben volledig mijn systeem verkl..t.
Wij vertrokken maandag middennacht vanuit Toronto en kwamen woensdagochtend 3 uur plaatselijke tijd aan. Wel gelukkig goed geslapen tijdens de lange vlucht, dus we konden er tegenaan.
Rond het middaguur spraken we af en hebben we enkele uren met elkaar gesproken zonder een overeenkomst te bereiken. `S avonds spraken we af in een Koreans restaurant. En met hulp van de nodige Wodka kwamen we toch tot overeenstemming. Inclusief een uitnodiging om uiteraard een keer naar Vladivostok te komen.
Donderdag richtten we ons meer op de verkoopkant. We hadden een ontmoeting met een Koreaanse agant die graag ons product wil gaan verkopen. Appeltje, eitje, zij gaan inderdaad ons product nu verkopen.
Daarna hadden we zelfs nog drie uur prive tijd. We besloten een wandeling te maken door de stad. We zagen verschillende paleizen, waarbij één complex wel behoorlijke overeenkomsten had met de Forbidden City in Beiijng. Elke keer kom je weer door een nieuw poortje en staat er weer een houten paleis. Interessant was ook een tentooonstelling over Koning  Sejong. http://en.wikipedia.org/wiki/Sejong_the_Great  Deze leefde tussen1397 en 1450. Hij is min of meer de grondlegger van Korea, want hij heeft het Koreaanse alfabet vastgelegd. Hij zal ongetwijffeld een beetje verheerlijkt worden, maar het is indrukwekkend waar deze man zich mee bezig hield. Hij was muzikant, ontwikkelde muziekinstrumenten en muziek. Hij was wetenschapper, ontwikkelde wetenschappelijke meetmethoden, zonnewijzers, sterrenkaarten. Hij was schrijver, filosoof en een krachtige leider met sociaal hart. Ook was hij een militair strateeg. Ik kon mijn ogen bij het  volgende niet geloven. Sejong ontwikkelde de eerste raketwerper! Nee echt! Het was een karretje dat ongeveer 100 vuurpijlen tegelijk kon afschieten en aan elke vuurpijl zat een `echte’ (scherpe) pijl. Ik maakte nog een grapje met Petr dat dit de eerste Katyusha´s waren. http://en.wikipedia.org/wiki/Katyusha_rocket_launcher
Seoul is ook een mega stad. 15 miljoen inwoners. Heel eerlijk gezegd niet een mooie stad. Erg vol, druk, vervuild. De oude paleizen maken een hoop goed en ook de gastvrijheid. Op de meeste punten staan toerismeadviseurs in opvallende rode kleding die je kunnen helpen. Is wellicht ook wel een beetje nodig, want er zijn niet veel borden in het Engels. En het Engels van veel Koreanen valt behoorlijk tegen.
Tegen mij is de laatste maanden wel eens gezegd, wat knap dat jullie dit doen, verhuizen,  wonen en werken in Toronto. In Seoul kreeg ik de mening, nee het is eigenlijk heel makkelijk. De taal is geen probleem. De systemen, processen , waarden, normen etc zijn tussen Nederland en Canada heel vergelijkbaar. Ik heb pas respect voor Nederlanders en Europeanen die een paar jaar in een stad als Seoul gaan wonen. Dit lijkt me pas echt een opgave.
Donderdagavond stapten we in een tijdmachine naar huis. Een tijdmachine, want we vertrokken tegen 9 uur ´s avonds en komen tegen 8 uur ´s avonds aan. Dezelfde dag. Met dank aan het oversteken van de datumgrens uiteraard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten