De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 11 augustus 2014

Noordwestpassage en afscheid

Donderdag maakten we wederom met ATVs en Gators een lange trip naar de noordkant van het eiland, langs de beroemde (en voor veel poolontdekkers beruchte) Noordwest Passage. We zagen walvis-skeletten en overblijfselen van kleine nederzettingen die 800 jaar oud zijn. Ongeloofelijk dat hier toen al mensen woonden, in dit gebied waar het slechts enkele weken per jaar redelijk uit te houden is.

Aan het einde van de trip maakten we een behoorlijke klim naar een bergrug. Het was een zware klim, soms met bijzonder stijle stukken, maar het uitzicht op de Noordwest Passage was indrukwekkend. We zagen dat deze noordelijke verbinding met het oosten net aan het openbreken is. Om daarna binnen een paar weken weer volledig dicht te vriezen.

Vrijdag was het alweer de laatste dag. We maakten ’s ochtends nog een klein ATV tripje en namen afscheid van de prachtige witte Beluga-walvisjes in de baai. Tegen vier uur plaatselijke tijd trokken de wielen van de Dash 8 weer op, om na slechts 15 minuten te landden voor een tankstop in Resolute Bay. Dit is het noordelijkste vliegveld van Canada met een regelmatige verbinding. De airstrips noordelijker worden alleen op verzoek (charter) aangevlogen. Resolute Bay heeft dan ook slechts een paar honderd inwoners, maar is de enige “grotere” nederzetting in honderden kilometers. Na Resolute Bay vlogen we in 3.5 uur terug naar Yellowknife. Daar werden we door Chinese partner Kenneth uitgenodigd voor een Chinese feestmaaltijd. Kenneth had namelijk iets te vieren; hij was die ochtend opa geworden van een meisje. Nogmaals, van harte gefeliciteerd Kenneth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten