De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 7 augustus 2014

Watervallen, musk-oxen en meeuwenkloven.

Ondanks dat we hier hoog in het noorden zitten, is er geen sneeuw meer op de grond, met uitzondering van enkele sneeuwresten hier en daar. Dit is de periode van slechts enkele weken dat het hier in de Canadeese Arctic sneeuwvrij is. Een interessante periode, want in deze paar weken bloeien hier de bloemetjes, plantjes en zelfs een klein superlaag boompje. Er zijn hier en daar grassen. Maar het grootste gedeelte is steen; het is hier een chaos aan stenen. Je ziet de effecten van erosie (door water en weer) op de rotsen, die langzaam helemaal afbrokkelen tot stenen en verder tot gruis.

Maandagochtend maakten we een wandeling door dit landschap. We bekeken bloemetjes en plantjes dichtbij en eindigden de wandeling bij een prachtige waterval.

In de middag reden we met ATVs (all terain vehicles) door het terrein. We kwamen op een strandje, waar de beluga walvissen op twee meter voorbij zwommen. En aan het einde hadden we uitzicht op enkele ijsschotsen. Daar zagen we met verrekijkers ook twee ijsberen.

Dinsdag maakten we een wandeling naar de “meeuwen-canyon”. Maar eerst kwamen we een kudde musk-oxen tegen. We slopen verdekt langzaam naar de kudde toe. Voor het eerst zag ik deze harige wilde oer-koeien in het wild. We bleven deze beesten op een gezonde afstand bekijken, want ze kunnen behoorlijk agressief zijn.

Voordat we de meeuwenkloof inliepen, zagen we een havik en even later ook een valk. De canyon was diep en indrukwekkend en er broeden inderdaad meeuwen hoog en veilig tussen de rotsen. De grote hoeveelheid meeuwen heeft hier voor iets bijzonders gezorgd; met dank aan de meeuwenpoep is deze diepe rotsige kloof wel een van de groenste plekken die ik hier heb gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten