De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 31 oktober 2013

China en Hong Kong

Ik ben even een tijdje uit de lucht geweest, wat betreft bloggen dan, want ik heb heel wat in de lucht gezeten. Vorige week donderdag vertrok ik samen met verkoopdirecteur Andrew voor een bezoek aan China. Ik had een drukke halve week gehad in Toronto, met een expeditieleiders-conferentie, een bezoek van mijn baas, een bezoek van een grote klant en zusterbedrijf Zegrahm, allemaal in drie dagen. Dus eigenlijk vond ik het wel heerlijk rustig; een vlucht van 14 uur naar Beijing.

Beijing is een boeiende stad, maar ik heb er geen “klik” mee. De luchtvervuiling is groot, het is allemaal veel betonnen nieuwbouw. De stad is enorm ruim opgezet, met uitgestrekte wegen en straten; desondanks zijn deze overvol en mist de stad door de grootste opzet sfeer. Met uitzondering dan van het oude gedeelte, wat wel mooi is.

Ik kwam vrijdagmiddag aan en dezelfde avond hadden we een welkomsdiner met onze lokale agent Kenneth en zijn team. Ondanks het tijdsverschil van 12 uur (dus je wereld staat op z’n kop) kon ik gelukkig goed slapen, want zaterdag was een drukke dag. ’s Ochtends gaven we presentaties aan ons lokale team en feliciteerden we hen met een nieuw record van Chinese passagiers dat we afgelopen jaar realiseerden. We hadden certificaten meegebracht die we uitdeelden; een belangrijk instrument in China om erkenning te geven.

Zaterdagmiddag hadden we lunch met een grote klant. In de namiddag had de directeur van ons agentschap, Kenneth, de officiele presentatie van een boek dat hij over Antarctica heeft geschreven. Ik had het voorwoord geschreven en was dus een bijzondere gast op de presentatie; ik gaf een openingspeech en introduceerde Kenneth. Na afloop hadden we nog enkele interviews met journalisten en geinteresseerden. Daarna vierden we het met een etentje bij een Japans restaurant en nam Kenneth ons mee naar een Chinese acrobatiekvoorstelling. Bijzonder indrukwekkend, met name de laatste act met motorfietsen in een afgesloten bol. Ik zal hiervan binnenkort een filmpje uploaden.

Zondagochtend brachten we een bezoekje aan de Chinese muur, speciaal voor Andrew die hier nog niet was geweest. ’s Middags waren we uitgenodigd voor een lunch buiten op een prive-boerderij met de Chinese elite; o.a. media-eigenaren, bankiers, investeerders. En de vriendelijke dame die naast Andrew zat en ons in uitstekend Engels uitlegde wat er allemaal aan eten werd aangeboden, bleek een beroemende pop-zangeres te zijn, zeg maar de Chinese Beyonce.

Het eten  was helemaal geweldig. Hoogtepunt was een geroosterd stuk en heerlijke gemarineerd lamsvlees, dat werd weggespoeld met goede wijn. De lunch werd uiteindelijk ook een vroeg diner, want het was pas om vier uur afgelopen. We werden na afloop nog uitgenodigd voor een stukje paardrijden, voordat we weer in het drukke verkeer terugreden naar de stad.

Maandag vlogen we door naar Hong Kong, zo’n drie uur vliegen. Hong Kong heeft nog steeds een status aparte, want ondanks dat het een onderdeel van China is, moet je opnieuw door de douane. De stad is niet te vergelijken met Beijing. Ook deze stad is groot, druk en overbevolkt, maar op één of andere manier heb ik hier wel een klik mee. Ik vind de chaos sfeervol en charmant; maar wellicht ben ik bevooroordeeld omdat Isabelle en ik ooit de eerste dagen van onze honey moon hier doorgebracht hebben. De skyline is inmiddels bijna indrukwekkender dan Manhatten.

Dinsdag bezochten we hier een klant, waarna Kenneth, Andrew en ik een uitstapje maakten naar Macau op een uur varen. Dit was een leuke combinatie van onstpannen zaken doen; want terwijl we genoten van het prachtige historische (oud-Portugese) centrum hadden we goede gesprekken over de toekomst. Macau is een interessante combinatie tussen oude Portugese stijlen, oude Chinese stijlen en de moderne wereld. Tegenwoordig is het het Las Vegas van China, en haalt het na verluid een hogere gokomzet dan de Amerikaanse gokstad. Chinezen houden nu eenmaal van gokken. Wij konden echter niet genoeg krijgen van het charmante centrum en gingen geen casino binnen. Tegen de avond namen we de boot terug naar Hong Kong voor een afscheidsdiner.

Beijing en Hong Kong zijn totaal anders dan onze westerse wereld. Wat een voorrecht om af en toe deze ervaringen mee te mogen pakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten