De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 7 oktober 2013

Pompoenen en mais-doolhof-tijd

Het is al weer de vierde keer dat we in Toronto de maand oktober ingaan. Eén van de jaarlijkse evenementen rond deze tijd is de speelboerderij. Boerderijen stellen zich open met de verkoop van pompoenen (alvast voor Halloween) en ander groente en fruit.

Dit jaar bezochten we weer eens een nieuwe boerderij, namelijk Cooper’s farm http://www.coopersfarm.ca/. Een van de leukste die we tot nu toe hebben bezocht, want aan de een kant is deze boerderij redelijk kleinschalig en persoonlijk (de boer rijdt je persoonlijk rond op zijn hooiwagen met prachtige verhalen). Aan de andere kant heeft deze boerderij één van de grootste mais-doolhoven, met midden in het veld het logo van de Toronto Blue Jays (het baseball-team).

In eerste instantie speelden de kids bij alle speeltoestellen. Onder andere ‘paarden’-schommels, hooi-glijbanen, een maisspeelbak en oude traktoren. Daarna bezochten we de beestjes, het pompoenenveld en het doolhof. Als laatste namen we een ritje met de boer over zijn terrein. Hilarisch was dat we een ongevraagde expliciete show kregen van het enorme mannentjesvarken (de beer), die bijzonder actief was met z’n vrouwtjes…

Over beren gesproken, de boerderij wordt op dit moment geplaagd door wasberen. Onze lieve allesetertjes uit de stad zijn op het platteland gevreesde kippen- en kalkoenenslachters. Voorheen werd de wasberen-populatie hier in de hand gehouden door de coyotes. Maar de coyotes zijn onlangs op hun beurt verdreven door… zwarte beren. Op dus zo’n 45 minuten rijden van Toronto komen er nu zwarte beren voor… En die zwarte beren tolereren dus wasberen. Zou het ‘m in de naam zitten?

Een ander interessant leerpunt was het voordeel van een pompoenenveld. Pompoenen zuiveren namelijk de grond, dus wordt dit veld elk jaar verplaatst, waarna er weer gewone gewassen op geplant worden, die het daardoor veel beter doen. Zo leren wij stadslui nog eens iets nieuws.

Het was een leuke leerzame middag op het platteland; het gezinsfeestje was echter nog niet voorbij, want ’s avonds aten we weer eens bij onze favoriete Jappanner, waar we gelukkig voor de kinderen dit keer een echte show-kok kregen die veel grapjes maakte en leuk met eieren kon jongleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten