De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zondag 16 januari 2011

In het nieuws. “Canada to censor Dire Straits song”.

We hebben een extra dagje vakantie gekregen, met dank aan de  TUI-collega’s van Sunwing Airlines, die hun ochtendvlucht hebben geannuleerd. Lekker een extra dagje relaxen. Dus aan het zwembad, lekker op een bali-bedje bij de Gabi club, kids blij, krantje (Miami Herald) erbij. En opeens zit je dan rechtop, want wat staat er in de krant? Canada gaat een Dire Straits nummer cencureren. Wat?!?!?! We hebben het hier wel over Dire Straits, een brave huisvader- en ideale schoonzonenband. Niet Limp Bizkit, Rage Against The Machine, The Bloodhound Gang. Nee Dire Straits. Wat is er aan de hand?
Ruim vijfentwintig jaar geleden stond Money For Nothing wekenlang in Canada nummer één en is daarmee één van de grootste hits in Canada aller tijden. En nu is er opeens een klacht binnengekomen dat het nummer anti-homo teksten zou bevatten.  Dus even de originele teksten erbij gehaald. http://www.lyricsfreak.com/d/dire+straits/money+for+nothing_20040681.html
En ja hoor, drie keer valt het woord “Faggot”(= mietje).
De context van het nummer doet er waarschijnlijk niet toe. Mark Knopfler schreef het nummer op een achterkant van een bonnetje toen hij in New York een electonica-zaak bezocht. Er stond een muur van tv’s allemaal op MTV afgestemd. En een werknemer van de zaak stond commentaar te leveren op de artiesten die voorbijkwamen . Mark schreef alle uitspraken op, mixte deze aan elkaar en hij had zijn hitsingel. Meer info op http://en.wikipedia.org/wiki/Money_for_Nothing_(song)
Maar helaas voor Mark, vanaf nu wordt het nummer in Canada alleen nog uitgezonden zonder “Faggot”. Money for Nothing and your chicks for free. Ben benieuwd wanneer feministen gaan klagen over het woord “chicks”. En Disney over de oneigenlijke reclame voor concurrent MTV (“I want my MTV”). En Emile Roemer over het gebruik van het vieze, enge en besmette woord “money”. Wat je tenslotte overhoudt? Wellicht het beste van het nummer: de gitaarsolo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten