De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 20 december 2012

Normen en waarden


Ja lekker CDA-onderwerp. Normen en waarden. Op afstand volgend we de discussies in Nederland, die onder andere zijn onstaan sinds het doodschoppen van een grensrechter.  Voeden we onze kinderen verkeerd op? Zijn het de Marokkanen? Opvallend is dat dezelfde week een stel Nederlandse tokkies voor de rechtbank staan vanwege het doodslaan van hun Turkse buurman, dus jawel het zijn ook de Nederlanders. Opvallend de eis van de officier van justitie: maar liefst twee jaar. Twee hele jaren! Voor het doodslaan van een persoon! Ongelooflijk licht.

Vraag die wij ons stellen vanuit Toronto; waarom lijkt het hier veel beter te gaan? Gestoorde en slechte mensen heb je helaas overal zoals we vorige week in de VS hebben kunnen zien, maar feit is dat de criminaliteit in Toronto bijzonder laag is. En dat we in de 2.5 jaar ons nooit en nergens onveilig hebben gevoeld. Mensen benaderen elkaar meestal met respect; vriendelijk, behulpzaam.

Hypothese (of moeten we zeggen hyPVVothese) één in Nederland; het is de schuld van de multi-culturele samenleving! Toronto is de meest multi-culturele plek op de wereld, en we hebben hier niet hetzelfde probleem. Dus zo simpel lig het niet.

Komen we terug op ons CDA onderwerp; wellicht dan toch normen en waarden? Opvallend is dat karaktervorming en waarden zeer veel aandacht krijgen op school. Zo heeft Fieldstone hun karakterwaarden gedefinieerd als; Fairness (eerlijkheid), Reponsibility (verantwoordelijkheid), Citizenship (goed burgerschap), Thustworthiness (vertrouwen), Caring (zorgzaamheid) en Respectfulness (respect). Vaak komen de kinderen met opdrachten op dit gebied thuis en moeten we samen met ze bepaalde onderwerpen bespreken. Fieldstone staat hier niet alleen; ook op de school waar ik langskom als ik van het werk naar huis ren, hebben ze een “thema van de maand”. Zoals Respect en Caring. Betuttelend? Eerste indruk zou ik zeggen ja, maar het werkt wel!

Hoewel Canada ook gewoon een kapitalistische samenleving is, is er veel aandacht voor “geven”in plaats van “nemen”. En niet alleen op school, waar ze continue geld of spullen inzamelen voor goede doelen, maar ook op het werk. Vaak doe ik mee; zo beklommen we de CN-tower voor lokale projecten om armen te helpen en het Wereldnatuurfonds. Renden we afgelopen september voor borstkanker. Zamelen we nu geld in voor Plan (derde wereldkinderen). Gaat een groep op 1 januari een nieuwjaarsduik maken om geld in te zamelen voor de strijd tegen kinderkanker. En zijn er ook collega’s bezig een dag in april te organiseren om een natuurgebied in Toronto schoon te maken. Geven is hier normaal, het hele jaar door. Niet alleen om je schuldgevoel af te kopen tijdens de kerstdagen. Zo kan het dus ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten