De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

dinsdag 12 februari 2013

Petermann eiland, bases, kamperen

Zaterdag waren we een behoorlijk stuk zuiderlijker gevaren, door het Lemair kanaal naar een eiland met de naam Petermann.  Dit is een bijzonder kleurrijk eiland in Februari, omdat algen onder de sneeuw groen-rode kleuren  afgeven,  die uiteraard mooi afsteken tegen het wit van het ijs en het zwart van de rotsen. Op Petermann leven twee soorten pinguins en veel vogels.

’S Middags maakten we een duo-landing; eerste de ene groep bij Wordie House, een oude kleine Britse basis, nu een verlaten museum. Bijzonder is het oude historische bordje – “British Crown Land”, om dit gebied te claimen voor de Britse kroon. Voor Wordie lag een Weddell zeehond te rusten. Een goede kans, want in de hut vonden we een recept voor gefrituurde zeehonden-hersenen op toast, yammie! Plotseling kwam er een Fur-seal uit het water zetten, die onze groep nieuwsgierig tegemoet kwam. Even uitkijken, want deze dieren kunnen bijten en agressief zijn. Deze was echter alleen geinteresseerd.

Na Wordie House switchten we groepen en gingen we naar Vernadsky station, een Ukrainse basis die nog steeds bemand is, inclusief kleine bar en souveniershop. De mannen hier (geen vrouwen) worden gestationeerd voor een jaar en maken dus ook een winter door....brrrr. Het bezoekje leverde ons allemaal een bijzondere stempel in ons paspoort op.

Na de landings hadden we een polar barbeque buiten op het dek onder gezellige tropische discomuziek. De catering-crew gingen helemaal uit hun dak op Gangnam style wat tot een vrolijke sfeer leidde. Ondertussen vond de polar plunge plaats. Ik koos er een keer voor om NIET mezelf in het ijskoude water te gooien. Belangrijkste reden is dat ik ook al meeging als staf op de kampeerexcursie die avond en met alle buitenactiviteiten wilde ik niet te veel afkoelen.

Voor het kamperen kozen we een prachtig eiland uit, inclusief een grote ijsgrot en kolonie Fur-zeehonden. Meest spectuculaire was echter het moment toen in het water voor ons een groot stuk ijsberg afbrak; vervolgens ging de ijsberg (twee keer zo groot als ons schip) rollen totdat het ondersteboven gedraaid was. Een enorm woest, luidruchtig en indrukwekkend schouwspel – respect voor de kracht van moeder natuur!

In de stille Antarctica nacht hoorde ik tijdens het camperen meer geluiden. Omdat het hier in deze maand boven nul graden is en dus dooit, hoor je regelmatig het gerommel en geruis van afbrekende gletjsers en ijsbergen. Het geluid is het meest te vergelijken met onweer – inclusief een grote klap als een stuk ijs afbreekt en in het water plonst. Meteen begrijp je waarom we minimaal 200 meter afstand houden van gletjsers....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten