De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 10 juni 2013

Kyoto

Woensdag namen Ito en Ruriko me mee op een tour door Kyoto. Eerste indruk van de stad is eigenlijk hetzelfde als andere Japanse steden; industrieel. Maar tussen en rondom de flatgebouwen, kantoren en appartementencomplexen liggen juweeltjes aan Japanse geschiedenis. Kyoto heeft maar liefst zeventien Unesco World Heritage sites! Onmogelijk om alles in een dag te zien.

We brachten eerst een bezoek aan Nijo Castle. http://www.city.kyoto.jp/bunshi/nijojo/english/index.html. Dit kasteel uit 1603 was in Kyoto het thuis voor de Shogun, de opperbevelhebber van het leger. Wellicht niet de populairste man, want er waren interessante verdedigings- en beveiligings-aspecten aangelegd. De buitenmuren zijn van steen zoals Europeese kastelen, de binnengebouwen Ninomaru Palace en het later toegevoegde Honmaru Palace zijn van hout. De houten vloeren zijn met speciale metaalverbindingen aangelegd, zodat deze altijd piepen als er iemand loopt. Zelf al probeer je te sluipen. Zo kan niemand je ooit zomaar verrassen. De daken zijn onmogelijk te beklimmen. De Shogun zat op dikke kussens om eventuele zwaardsteken van onder de vloer tegen te gaan. De bezoekende mannen zaten ver weg en moesten lange onhandige gewaden aan; als ze op zouden staan om met een getrokken zwaard de Shogun aan te vallen, dan was een simpel stapje op hun gewaad voldoende om ze te laten struikelen. Op de daken was een vernunftig buizensysteem aangeleged om water op te vangen en te gebruiken bij een eventuele brand. Tussen alle militaire- en veiligheidsaspecten zijn de mooiste tuinen aangelegegd (Ninumaru garden en Seiryu-en Garden). Met onder andere daarin het Tom Cruise huisje. Hier “woonde” Tom Cruise in de film “Last Samurai”.

Tweede stop was Kinkaku (Golden Pavilion) en de Rokuon-ji Temple. http://www.city.kyoto.jp/bunshi/bunkazai/isan-m-e.htm. Dit is een Zen-buddhistische tempel. Oorspronkelijk was het een met goud beklede pracht en praal villa van een Shogun, maar sinds 1422 is het een tempel, schitterend gelegen aan een vijver.

Het derde bezoek was aan de Ryoanji tempel. http://www.ryoanji.jp/smph/eng/. Ook dit is oorspronkelijk een landhuis, dat sinds 1450 geconverteerd is in een Zen-buddhistische tempel. Hoogtepunt is een hele simpele maar opvallende rotstuin uit 1500. Met 15 rotsen die in gravel liggen. Erg apart. Ook de tuinen rondom de vijver waren weer schitterend.

Het volgende bezoekje was aan de Kiyomizu tempel. http://www.kiyomizudera.or.jp/lang/01.html. Dit is een enorm complex aan tempels en tuinen gelegen in de groene heuvels net buiten Kyoto. De oorsprong is uit 778. Kiyomizu betekent “tempel van het heldere water”, want er is een heilige bron, waar ik ook uit mocht drinken. Grappig momentje was dat ik werd benaderd door een Japanse schooklas voor een “interview” om hun Engels te oefenen. Stond ik daar met een grote groep giegelende kids om me heen.....

Het laatste bezoek was aan de Toji tempel midden in de stad. http://www.toji.or.jp/. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt hier is de pagoda, oftewel tempeltoren. Het is de hoogste pagoda van Japan (vijf verdiepingen). De oorsprong komt uit 826, er zijn nog steeds Boeddha beelden uit die tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten