De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

dinsdag 15 maart 2011

Ierse feestjes

Er zijn dus veel feestjes en festivals in Toronto. Leuk is dat ook de diverse immigrantengroepen hier hun eigen feestjes organiseren. Zo hadden wij Nederlanders ons sinterklaasfeest http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2010/12/sinterklaas-en-rudolf-red-nosed.html. En Zondag  13 maart was Sinterklaas z’n broer jarig: St. Patrick. En dat werd uiteraard enthousiast gevierd door de Ierse bevolking.  http://www.topatrick.com/. Eigenlijk wordt St. Patricksday pas gevierd op 17 maart, maar omdat de Ieren hebben gekozen om het te vieren door middel van een grote uitbundige optocht, werd het hier naar Zondag verschoven. En waar wij Nederlanders op onze festiviteiten graag oranje dragen, kleurde de stad op zondag helemaal groen.
St. Patrick was de missionaris die het christelijke (katholieke) geloof naar Ierland bracht. En daar alle slangen verdreef, hoewel men dit symbolisch houdt voor het verdrijven van de heidense druiden. St. Partrick overleed op 17 maart 493, dus eigenlijk vieren we niet zijn geboorte- maar sterfdag.
Genoeg geschiedenisles: er moest gefeest worden. Wij gingen dus kijken naar de vrolijke optocht. Deze bestond uit muzikanten, danseressen, clowns met snoepjes, maar ook uit oude auto’s, brandweerauto’s en zelfs Ierse sportauto’s (DeLorean   http://en.wikipedia.org/wiki/DeLorean_DMC-12).  En uiteraard een bijzonder vals-zingende nep Bono.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten