De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 14 maart 2011

Zoete feestjes

Canadezen houden van feestjes en festivals. Dat hebben we de afgelopen zes maanden wel gemerkt. We gingen van Thanksgiving http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2010/10/thanksgiving-thanks-for-long-sunny.html naar de voorpret van Halloween.  http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2010/11/trick-or-treat.html .Halloween was nog niet over of we gingen naar de voorpret  van de kerst. http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2010/11/and-whats-your-number.html. Na kerst kregen we de winterfestivals. http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2011/02/over-japanners-winterfeestjes-en.html en http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2011/02/winterlude-in-ottawa-koud-he.html.
En nu volgende de maples Syrup festivals. Heel simpel gezegd feestjes omdat er zoete sap uit bomen stroomt. Vier tot acht weken lang tappen Canadezen de sugar maple leaf bomen af. Het sap heeft twee tot vier procent suiker. Het sap verhitten ze om het water uit te koken zodat er een bruin goedje overblijft dat 67% suiker heeft. En dat heet dan weer maple syrup, heerlijk over de pannekoeken.
We besloten op zaterdag een maple syrup festival mee te maken in een prachtig regionaal park buiten Toronto, namelijk Mountsberg Conservation Area http://www.conservationhalton.on.ca/ShowCategory.cfm?subCatID=1088. In dit parkje hebben ze een sugar bush, een groot aantal sugar maple leaf bomen. Je kan er een wandeling door maken en zien dat het boomsap keurig opgevangen wordt in emmertjes. Naast de sugar bush staan een aantal cabins waar het boomsap opgekookt wordt tot siroop. Tussen de cabins doen ze dat op een tradionele methode: in een pan boven een vuur. Maar in één van de cabins gebruiken ze een machine. In een andere cabin maken ze snoepjes van het siroop door het verder op te koken en in te dikken. En de grootste cabin wordt gebruikt om pannekoeken met zelf gemaakte maple syrup te serveren.  We hebben er ook een ritje door het park gemaakt in een paard met wagen. En er was een oude schuur omgebouwd tot speel- en klimruimte voor kinderen met net daar buiten een klein kinderboederijtje. Tenslotte was er ook nog een uitkijktoren met uitzicht over het meertje en de treinbaan die dwars door het meertje gaat.
Wellicht hebben we in Mountsberg onze laatste foto’s gemaakt van een winterlandschap. Hier lag nog redelijk wat sneeuw; in de stad zelf is de sneeuw en het ijs zo goed als weggedooid. Jawel, de lente komt eraan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten