De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zondag 15 mei 2011

Op bezoek bij Boeing

Het was weer eens een weekje leven uit het reiskoffertje. Afgelopen maandag vertrok ik voor de eerste Amerikaanse TUI conferentie naar Seattle. De stad van Starbucks, Nirvana en……Boeing.
Seattle is een stad die niet te vergelijken is met andere Noord Amerikaanse steden. Het ligt aan een baai en is bijna helemaal omringd door hoge bergen en veel groen. De stad zelf kenmerkt zich door veel lokale marktachtige winkeltjes, restaurantjes en snacktentjes. Behalve Starbucks zie je eigenlijk geen traditionele ketens als Burger King, McDonalds en Pizza Hut in het centrum. Kortom; een aangename stad. Jammer dat het een behoorlijk nat klimaat heeft.
Gelukkig heeft TUI goede contacten met Boeing (de gehele wereldwijde vloot bestaat bijna helemaal uit Boeings).  Dus kregen we een tour door de fabrieken, niet alleen voor- maar ook achter de schermen. Uiteraard zijn de enorme fabriekshallen op zichzelf al indrukwekkend. We bezochten eerst de hal waar de B777’s worden geproduceerd. Het grootste tweemotorige vliegtuig ter wereld. Leuk detail; de motor van een B777 heeft dezelfde omtrek als een gehele B737.
In de hal ernaast wordt de nieuwe B787 Dreamliner geproduceerd.  De eerste indruk van dit revolutionaire vliegtuig is een beetje teleurstellend. Van een afstandje ziet het er niet heel anders uit dan reeds bestaande modellen. Het unieke van het vliegtuig zit met name in de gebruikte materialen, namelijk veel composiet in plaats van aluminium, wat het vliegtuig lichter en zuiniger maakt. Uniek is ook het vleugeldesign. De B787 heeft geen zogenaamde vinnen aan het eind van de vleugel om benzine te besparen, maar heeft een vloeiend design dat bovendien zo flexibel is dat het gedurende de vlucht behoorlijk meebuigt. Tot wel 25 voet, dus zo’n 7,5 meter! Als eerste TUI groep mochten we ook een kijkje nemen in de cockpit. Helaas mochten we in de hal niet fotograferen; de enige foto’s die ik mocht maken zijn buiten genomen, waar we nog een B787 en de gloednieuwe versie van de B747 (de 8-serie) bezochten. Kortom het was een jongensdroom-achtig bezoekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten