De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 29 maart 2014

Lente met Maple siroop


Eindelijk bereiken ook de eerste lente-signalen Toronto. We zitten al weken op zomertijd, de dagen beginnen te lengen en deze week begon officieel de lente. En afgelopen donderdag is ook eindelijk het weer omgeslagen. Sinds donderdag zijn de dagtemperaturen boven nul en ook de nachtvorst wordt snel minder.

Ik heb het eerder gezegd; Toronto is nu niet op z’n mooist. De laatste sneeuw/ijs bergen zijn zwart van modder, roet en strooi-troep. Onder het ijs en sneeuw komt zooi vandaan; laatste herfstbladeren, takken van de beruchte ijs-storm van december, stukken asfvalt en ook veel afval. Canadezen zijn schone mensen, maar in een grote stad pakt sneeuw en ijs toch veel afval in. De schuldigen zijn soms de wasbeertjes, die als ze de kans krijgen elke afvalzak openscheuren.

Deze tijd is ook de periode van Maple Siroop festivals. Dit is een belangijk moment voor de Canadezen, want ze zijn maar al te trots op dit zoete goedje. En eerlijk gezegd; het is weliswaar ruim 10x zo duur als de ‘huis tuin en keuken’ stroop uit de supermarkt, maar ook veeeel lekkerder. Het  Maplesap stroomt alleen in de periode van (liefst stevige) nachtvorst en (liefst hoge) dag-temperaturen langzaam uit de bomen. Daarom waren alle Maple Siroop festivals laat dit jaar; het sap stroomt pas vanaf deze week. En zal weer ophouden wanneer de nachtvorst ook verdwijnt.

De festivals heb je in verschillende natuurgebieden. Zaterdagochtend brachten de kids en ik een bezoekje aan Bruce Mill Conservation Area, op slechts 30 minuten rijden van ons huis. http://www.trca.on.ca/enjoy/locations/bruces-mill-conservation-area.dot#sthash.L2JVUKTO.dpbs. Hier hebben ze een “suger-bush” (een bos met uitsluitend Maple Leaf bomen). Als eerste maakten we een wandeling door de sugar-bush, waar de kids elk emmertje aan de boom wilden bekijken om te zien hoeveel sap er al was opgevangen. Voor sommige emmertjes moest ik ze optillen; we mochten er absoluut geeneen overslaan. Ook hadden ze een kook-demonstratie; de Maple sap wordt verhit, om het water uit te koken, en zo de dikke suiker-siroop over te houden. Voor 1 liter siroop hebben ze 40 liter sap nodig. Het suikergehalte van het sap is 3%; het suikerghalte van de siroop is 66%. Ook maakten we we een ritje in een paarden-kar over het terrein. En uiteraard kochten we een paar maple siroop snoepjes.

Toevallig had ik de dag ervoor van een relatie een zelfgemaakte Maplesiroop gehad; speciaal voor mij gepresenteerd in een Grolsch beugelflesje. Dus konden we bij thuiskomst wafels eten met echte Maplesiroop. Ja, je proeft het echt. Of worden we gewoon langzamerhand echte Canadezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten