De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 1 maart 2014

Naar de Noordpool

Mijn tweejaarlijkse bezoekjes aan Rusland staan altijd in het teken van de Noordpoolreis van Quark Expeditions®. Elk jaar varen we twee keer met een nucleaire ijbreker naar de Noordpool. De ijsbreker, de 50 Years Of Victory, is de krachtigste ijsbreker ter wereld. Een sensatie. Met dezelfde snelheid als dat van een gewoon cruiseschip, knalt dit schip door drie meter dik ijs. http://www.youtube.com/watch?v=KmckDac-Ua0.  Het schip is eigendom van de Russische regering; om precies te zijn van het Rusisch atoomschap. Je kan de voor en tegens van nucleaire energie uitgebreid gaan discusieren; feit is dat deze enorme krachtbron uniek is – bijna onhaalbaar met fossiele brandstoffen – en daarmee ook CO2 neutraal.

Heb je nog wel zo’n krachtbron nodig in de Arctic, want deze is dankzij het broeikaseffect toch bijna ijsvrij, hoor ik mensen zeggen. Ook dit ligt iets genuanceerder. Tot en met 2012 was er inderdaad sprake van een snelle teruggang van de ijskap in de zomer. 2013 was echter weer een stevig ijsjaar. Enkele concurrenten moesten zelfs reizen aanpassen of annuleren, omdat met name grote delen van de Canadese Arctic geblokkeerd waren door ijs. En dit jaar ziet het naar uit dat het wederom een zwaar ijsjaar gaat worden.

Het is een interessante discussie over de opwarming van het klimaat en het lijkt wel of de twee kampen – de Global Warning predikers en de sceptici steeds meer loodrecht tegenover elkaar staan en aan beide kanten wellicht oog voor de realiteit verliezen. Ja de ijskappen zijn de laatste jaren sneller gesmolten en met name de grote gletsjers nemen in een schrikbarend tempo in omvang af. Maar er zijn ook andere invloeden; met name de activiteit van de zon kan het global warming effect in een tikje teniet doen of juist enorm versterken. En de laatste twee jaren zien we dus weer een toename van het ijs. De dramatische verhalen dat de ijsbeer met uitsterven bedreigd wordt, kloppen ook niet helemaal; in sommige gebieden doen ze het uitstekend en nemen de aantallen weer toe. Dus het is allemaal niet zo dramatisch, maar dat is geen excuus om allemaal nu gelijk een Hummer te gaan rijden en de verwarming vijf graden hoger te zetten.
Wij gaan dus voorlopig door met Noordpoolreizen en hopen er in 2015 zelfs drie te kunnen aanbieden. Voor de toekomst willen we ook iets nieuws bedenken. Wellicht per vliegtuig en helicopter. Zo verliet ik woensdag Rusland met een uitnodiging om in april een bezoekje te brengen aan een van hun basissen, op enkele kilometers van de Noordpool. Je vliegt er heen per vliegtuig, landt op een ijs-landingsbaan en neemt vervolgens een helicopter voor het laatste stukje naar de Noordpool. Ben benieuwd

1 opmerking: