De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zondag 25 november 2012

Sinterklaas in Toronto

Ondanks zijn drukke tijd in Nederland, komt Sinterklaas ook altijd even in Toronto langs. Zelfs twee keer! De afgelopen twee jaar gingen we naar het Nederlandstalige Sinterklaasfeest van Dutch Treat http://www.dutchtreat.ca, een Nederlandse vereniging hier in Toronto. Hun feest is dit jaar Zondag 2 December; dan hebben zowel Aimee als Kevin ieder een verjaardagdsfeestje en bovendien zit ik dan al in het vliegtuig voor (hopelijk) mijn laatste zakenreis van dit jaar naar Mexico.

Maar gelukkig, er is nog een Nederlandse vereniging in Toronto, DCA, Dutch Canadian Association. En die organiseerden afgelopen zaterdag een Engelstalig Sinterklaasfeest gesponsord door de Nederlandse Canadeese bank DUCA (Dutch Canadian Toronto Credit Union) http://duca.com.

De twee verenigingen DCA en Dutch Treat werken intensief samen, want we hadden dezelfde Sinterklaas als de vorige twee jaar en ook dezelfde presentator van het feest.

Bezoekers van deze feesten zijn Nederlandse immigranten en nakomelingen en niet zo zeer Expats, zoals we ooit in Barcelona hebben meegemaakt. Dit is logisch; Toronto is niet echt een Expat bestemming. Er zijn weinig grote (hoofd)kantoren van Nederlandse bedrijven; die zitten meestal wat zuidelijkers in de VS. Maar er zijn wel heel veel Nederlandse immigranten! En die zijn gek om wat Nederlandse tradities en cultuur op te nemen, ondanks dat de beheersing van de Nederlandse taal er bij de meesten sterk op achteruit is gegaan. Dat zien we ook bij onze eigen Aimee; ook al proberen we streng uitsluitend Nederlands te praten thuis, haar Nederlands is inmiddels matig, met een zwaar Engels/Canadees accent en veel Engelse woorden.

Het feest werd gevierd in Thornhill, nota bene aan Bayview, de grote weg die dichtbij ons huis loopt. Maar dan ca 15 kilometer naar het Noorden. Heel grappig; in het multiculturele Toronto kom je op weg naar Thornhill over Bayview eerst langs een Chinees Boedistisch complex, vervolgens direct een moskee en direct daarna een Joodse synagoge. Het kan allemaal rustig, vriendelijk en met respect in Toronto.

Het Sinterklaasfeest bestond uit een poppenkastspel gevolgd door een bezoekje van de sint met pieten. En uiteraard snoep, pepernoten en chocomelk. Altijd leuk en spannend voor jonge kids.

’S Avonds gingen we met zijn vieren lekker uiteten. Ook weer genieten van de multi-cultuur hier in Toronto, want ik had vorig jaar tijdens mijn reis in Peru genoten van de keuken van dat land. Dus had ik eens een Peruaans restaurant opgezocht; La Cocina De Dona Luz op St Clair. Het restaurantje is erg klein, heel Peruaans inclusief veel Peruanen. Spaans is de hoofdtaal. Er wordt eenvoudig maar heerlijk gekookt. Vanaf maart hebben ze er Peruaanse eet-festivals, met uitgebreede buffetten, dus gaan we er wel weer een keertje langs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten