De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 22 november 2012

Thanksgiving en Black Friday

Vandaag, donderdag, is het Thanksgiving. Alweer? Ja wel, maar dit keer viert de US Thanksgiving. In Canada wordt het begin oktober gevierd (http://lagerweijtjestoronto.blogspot.ca/2012/10/thanksgiving-weekend-in-price-edward.html), in Amerika eind November. De logica? Het oorspronkelijke oogstfeest; in het noorden wordt eerder geoogst dan in het zuiden.

Thanksgiving wordt meteen gevolgd door Black Friday. Dit klinkt een beetje griezelig, maar dat is het niet; Black Friday is de officiële start van het kerst-shoppen.  Amerika gaat vrijdag massaal boodschappen doen en inslaan voor de feestdagen. Black Friday is ook overgewaaid naar Canada, dus de speciale aanbiedingen en deals vliegen je om je oren. Daar kan ook Quark Expeditions niet bij achterblijven; http://www.quarkexpeditions.com/important-information/black-friday-sale.

Maar waar komt eigenlijk de naam Black Friday vandaan? Er zijn twee verklaringen. Verklaring één is dat het in de winkelstraten zwart van de mensen ziet. Verklaring twee is meer bedrijfskundig; van januari tot november draait het merendeel van de retail een negatief resultaat (rode cijfers); eind november slaat dit om in een positief resultaat (zwarte cijfer). Vandaar: Black Friday.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten