De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 17 mei 2014

Grand finale bij de Confluence

(gescrheven vrijdag 9 mei)
 
Vrijdagochtend waren we weer in de buurt van de Confluence, oftewel de plek waar de rivieren de Maranon en Ucayalli samenkomen en de Amazone rivier vormen. We maakten om half zeven ons eerste uitstapje naar een dorpje om de plaatselijke Shaman (medicijnman) te bezoeken. Met het dorpje heeft International Expeditions een bijzondere relatie, want zij hebben de plaatselijke waterzuiveringsinstallatie betaald. En toen de Shaman zijn kruidentuin verloor door hoog water, bekostigde International Expeditions een nieuwe tuin die wat hoger ligt.

De Shaman is de plaatselijke medicijnman die zijn leven toegewijd heeft aan de studie van planten en kruiden en het helpen van mensen. Een bezoekje aan de Shaman kost geen geld; hij krijgt eten van de dorpsbewoners. Niet alle drankjes en kruiden die hij gebruikt zijn zonder problemen te nemen; van één van de zware drankjes ga je behoorlijk “trippen” en hallucineren. Ik hoorde dat een paar jaar geleden een Nederlander (ja hoor wij weer) een flesje kocht en dacht dat hij door het opdrinken van het hele flesje een bijzondere coole trip kon maken op natuurlijke wijze; hij heeft het helaas niet overleefd.

De Shaman is geen magier of iets dergelijks. Want die zijn er ook; de zogenaamde witchdoctors. Deze gebruiken volgens de inwoners de negatieve krachten en toverkracht van de jungle voor hun doeleinden, terwijl de Shaman alleen de positieve producten van moeder aarde gebruikt. De Shaman gaf een demonstratie van een ceremonie, waarbij hij ons allemaal beschermde.

Na het ontbijt gingen we op weg voor ons volgende uitstapje. We staken dwars door de ondergelopen jungle door naar de Maranon rivier. Daar bezochten we een hoger gelegen stuk jungle. Eindelijk konden we aan wal gaan voor een echte jungle-walk. We kregen twee gidsen uit het plaatselijke dorp mee, waarvan er één geniaal was. Ik verbaasde me eerst dat hij niet met ons over het pad liep; wij liepen op het pad en hij door de jungle naast ons. Maar al gauw kwam hij met de mooiste gifkikkers aanzetten. En ja hoor, even later had hij een prachtige boa constrictor gevonden, onze eerste slang van de week. Maar hij vond meer... iets later had hij een geweldig mooie tarantula gevonden. Ik hoor iedereen zeggen, ieeeeeehhhh, maar geloof me, het zijn echt prachtige beestjes. Maar de finale moest nog komen; in een beekje vond hij een echte anaconda. Geen volgroeide slang, maar toch al bijzonder groot. Aparte observatie; uiteraard keek hij met alle dieren goed uit, maar het meest voorzichtig was hij met een blad waarop een zogenaamde kogelmier liep. Deze zijn blijkbaar behoorlijk aggressief en ze heten kogelmier omdat hun beet net zo veel pijn schijnt te doen als dat je getroffen wordt door een kogel!

Letterlijk een hoogtepunt hadden we even later; International Expeditions had een watervliegtuigje ingehuurd, waarin we een kort rondvluchtje kregen over de uitgestrekte wateren van de Confluence en het begin van de machtige Amazone.

De dag kon maar op één manier afgesloten worden; met de Amazone Plunge. Een broertje van de Polar Plunge van Quark Expeditions. Maar dan in warmer water. Met piranha’s, anaconda’s, pijlstaartroggen, sidderalen en andere vriendjes. En een zicht onder water van wellicht twee centimer. Erg leuk. Totdat je iets tegen je been voelt stoten. Waarschijnlijk een tak of zo, maar ik was heel snel het water uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten