De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 18 mei 2015

Op bezoek bij de Hiawatha’s. Maar nu echt!

Wij hadden nog één lang weekend in Canada en hiervoor hadden we al lang geleden een cottage geboekt. Toevallig genoeg naar dezelfde plek als ons eerste cottage weekend in Canada, namelijk Rice Lake. De belangrijkste reden om terug te gaan naar Rice Lake was het vissen. Dit is het meest visrijke meer van Ontario, en daarmee leuk vissen voor ongeduldige kinderen. Wij vingen zaterdagdagochtend dan ook twintig vissen, waaronder vijf grote en interessant uitziende “Cat Fish”, die heel voorzichtig van het haakje afgehaald dienden te worden, vanwege een bijzonder pijnlijk grote stekel op de rug.

De vorige keer dat we hier waren, schreef ik over dit gebied onder de titel “Op bezoek bij de Hiawatha’s”. http://lagerweijtjestoronto.blogspot.ca/2011/07/bij-hiawatha-op-bezoek-geschreven.html
Reden hiervoor is dat de cottage  tegenover het “first nations” (oftewel Indianan in niet-politiek-correct Nederlands) reservaat van de Hiawatha’s  ligt. Een voor ons herkenbare naam vanwege Hiawatha uit de Donald Duck. De vorige keer waren we niet letterlijk op bezoek bij de Hiawatha’s, maar dit keer wel!

Na de lunch gingen we naar een bijeenkomst van de Hiawatha’s. Normaal gesproken is er in een “first nations” reservaat voor buitenstaanders niet zo veel te zien. De huidige generatie woont in een gewoon huis, gewoon met een auto of truck voor de deur. Maar één keer per jaar hebben de Hiawatha’s hun culturele festival, een zogenaamde “Pow Wow”. Dan stellen ze het reservaat open en is iederen welkom om de in alle drukke kleuren uitgedoste “strijders” te zien dansen op drummuziek en originele “first nations” zang. Een festival dat niet zo zeer gericht is op toeristen, maar meer op andere “first nations” stammen die ook uitgenodigd worden. Het is een cultureel festival, maar volgens mij ook een dating-feest om first nations jongeren aan elkaar voor te stellen. Er werd vaak even benadrukt dat bepaalde “stijders” en “dansers” in de cirkelvormige arena nog vrijgezel waren. Op een gegeven moment was er ook een optreden van “black pete”, oftewel Zwarte Piet. Het is hier nog niet doorgedrongen dat Zwarte Piet uiteraard puur racisime is.
Een ander interessante ontdekking in het reservaat is dat de Canadese belastingen (BTW en accijnzen) er niet van toepassing zijn. Zo kon ik bij de plaatselijke merkloze pomp mijn auto volgooien voor 98.5 cent per liter (Candese dollar cent, dus zo’n 70 eurocent). Ook interessant voor de rokers; er is een aantal “rookshops” waar zeer goedkoop sigaretten verkocht worden.  Alcohol ontbreekt in het belastingvrije assortiment van de Hiawatha’s; dit reservaat is, zoals de meeste, volledig “drooggelegd”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten