De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 31 oktober 2011

Terug naar Lima en afscheid van Peru

Zondagochtend kregen we eerst een stadstour van twee uur voordat we naar het vliegveld gingen. Zoals eerder gezegd was Cuzco de hoofdstad van de Inca's; helaas is het door de spanjaarden verwoest. Op elk oude tempel werd een kerk of klooster neergezet, want de zieltjes moesten bekeerd worden. Daarin maakte de katholieke kerk ook gebruik van slimme marketingtechnieken; op veel afbeeldingen en schilderijen van heiligen en Christus zijn zonnen en manen in verwerkt, om een brug te slaan met het oude geloof. Mooiste voorbeeld is een afbeelding van Maria, die een lange jurk draagt in de vorm van een berg....zo werd Maria gepresenteerd als de nieuwe moeder aarde. Rebranding heet dat in marketingtermen.

Cuzco heeft een mooi historisch centrum, typisch koloniaal Spaans, zoals je onder andere ook in Cuba tegenkomt. Er zijn ook nog veel muren en resten uit de Inca tijd zichtbaar, omdat de nieuwe stad er op of mee werd gebouwd.

We vlogen 's middags in een uurtje naar Lima. Daar hadden we 8 uur tot onze beschikking. We konden kiezen uit (1) relaxen in het beste hotel (Westin) van Lima, (2) shoppen of (3) een tour door het hisorische centrum van Lima. Hoe verrassend - ik koos voor het laatste en was de enige. Dus ging ik in mijn eentje samen met een prive gids en prive chauffeur naar het centrum. Het historische centrum van Lima staat ook op de Unesco erfgoedlijst en is typisch Spaans-koloniaal. Huizen met prachtige houten balkonnetjes, veel kerken, veel kloosters en gezellige drukke pleinen. We bezochten onder andere het franciscaner klooster; prachtige versierd en met freaky catacomben. We zagen de verandering van de wacht bij het presidentieel paleis. Het was een korte maar leuke tour.

We hadden deze avond met een beperkte groep (sommige waren al vertrokken) een diner in een oud spaans koloniaal gebouw, nog helemaal origineel ingericht. Spectaculair. En daarna was het snel terug naar het vliegveld. Binnen vijf minuten vertrokken er vliegtuigen naar Miami, LA en New York, waarop de rest van onze groep geboekt was. Ik vloog als enige naar New York, waar ik maandagochtend aankwam en snel het korte vluchtje naar Toronto pakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten