De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

donderdag 22 augustus 2013

Heetwaterbronnen en vulkanen

Het Arenal Springs hotel heeft het al in zijn naam; er zijn hier in het gebied warmwaterbronnen, gevoed door de thermische activiteit van de vulkaan Arenal. De top van deze vulkaan lag helaas vandaag de hele dag verborgen achter de wolken. Arenal is op dit moment niet actief; de laatste uitbarsting was in 2010. Maar hij wordt in de gaten gehouden en grappig detail; op de parkeerplaatsen in de buurt wordt je gevraagd om achteruit in te parkeren, om in geval van nood geen seconden te verliezen en zo meteen te kunnen wegrijden.

De ochtend brachten we door in de baden en prachtige tuinen van het hotel. Er is uiteraard een warm mineraal bad; hierin brachten we ook ca 20 minuten door toen we een tropische bui op onze kop kregen. De tuinen van het hotel zijn prachtig; we hebben verschillend knalgroene leguanen (“Emerald Basilisk”) gezien en diverse kolibries.

Om elf uur reden we weg richting de vulkaan. We brachten een bezoek aan het national park (Parque Nacional Volcan Arenal). Als eerste bezochten we een uitzichtspunt. Helaas was, zoals geschreven, de vulkaan gedeeltelijk verborgen. Daarna parkeerden we de auto en maakten een wandeling naar de lavastromen van de uitbarsting van 1992. Onderweg zagen we in eerste instantie diverse hagendissen (“Central American Whiptail”); de kids vonden het een uitdaging om ze te spotten. Op een geven moment zagen we een dier; we dachten eerst aan een aap, maar toen zagen we dat het een soort miereneter was, die onder de bladeren speurde naar insecten. Volgens ons boekje staat het dier bekend onder de naam “White–nosed Coati”. Geen idee of het ook een Nederlandse soortnaam heeft; maar het was een prachtig beestje, dat ons heel dichtbij liet komen. Hij negeerde ons compleet en ging rustig door met het speuren naar insecten. Bij de zwarte lavarotsvelden hadden we tenslotte een mooi uitzicht over de vulkaan (maar nog steeds in de wolken) en achter ons over het meer van Arenal. Op de zwarte lavarotsen zaten regelmatig geel/zwart gestipelde hagendissen met een felle blauwe, bijna paarse, staart. Heel apart. Op de terugweg zei Aimee plotseling “kijk een slang”. Ik zag niets en dacht dat ze een takje bedoelde; todat Isabelle schreeuwde dat ik er bijna opstond... Het was uiteindelijk een klein slangetje, die veel banger was voor ons dan wij voor hem. Hij was ook zo weer weg. Maar goed gespot Aimee!

We luchten in het restaurant van de de Arenal Observatory lodge, gelegen in een eigen prive-park, en met een mooi uitzicht over de vulkaan en het meer. Het pretendeert de beste plek te zijn om uitbarstingen te zien als die er zijn.

Op de terugweg brachten we een bezoek aan de Tabacon Hot Springs. Dit is het mooiste bronnenbad dat we ooit hebben bezocht. Omschrijving; door een prachtige groene tropische kloof stromen verschillende stromen warm-waterriviertjes van hun bron, over kleine watervalletjes. Ze hebben deze riviertjes allemaal in baden omgezet, maar daarbij wel het natuurlijke en oorpronkelijke karakter te kunnen behouden. Dus kan je onder de warme watervalletjes baden; heb je heel veel keuze aan verschillende “mini-baden”. De vallei is omgezet in een prachtige tropische tuin, wederom zonder het oorspronkelijke karakter te verliezen. Dit is helemaal “af”; echt geweldig. Uiteraard is het water heerlijk warm en daarom populair bij het hele gezin. In het grootste bad, waaraan ze ook een zwemmersbar hadden gebouwd, was er zelfs een snelle glijbaan. Je moet wel tegen het bijzonder hete water kunnen tijdens het glijden! Het eten was ook heerlijk, dus het was de perfecte afsluiting van weer een mooie dag in dit geweldige land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten