De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 19 augustus 2013

Tortuguero

Zaterdagochtend werden we vroeg opgehaald uit ons hotel; nog voor het ontbijt. We reden door de hoofdstad heen waarin we nogmaals de bevestiging kregen dat dit niet zo'n bijzondere stad is, en vervolgens klommen we uit de vallei waarin San Jose ligt; een vallei omringd door vulkanische bergen. De combinatie van vulkanische bodem en veel regen maakt dit zo’n vruchtbaar land. Want we waren San Jose nog niet uit, of we werden omringd door tropische jungle. In dit geval "cloud-forest", dichte tropische bossen in de bergen met dikke flarden mist.

Over de bergen gekomen daalden we af naar het Carribisch laagland. We stopten halvewege bij een restaurant om te ontbijten. Het was zeker dat dit dezelfde plek was als waar zus Marijke en haar gezin vorig jaar gestopt hadden. Haar omschrijving klopte precies; mooie tropische tuin met een grote oude boom. Luiaards in een andere boom. Ook zagen we een kolibrie en diverse kleine rode gifpijlkikkertjes met een "blauwe broek"; blue jeans dart frog. Inderdaad giftig, maar verassend klein.

We gingen verder met de bus langs uitgestrekte bananenplantages, voordat we aan een riviertje stopten en in bootjes geladen werden. Een vaartocht van een uur volgde stroomafwaarts, totdat we in de tropische groene kanalen en lagunes van Tortuguero kwamen. Onderweg zagen we nog een kleine kaaiman en een emerald basilisk, een knalgroene leguaan. Ons hotel voor de komende twee dagen is de Evergreen lodge; een eco-lodge midden in deze dichte moeras-jungle. Comfortabel uitgevoerd met zwembadje. Maar ook met apen en tucans (“van der Valk”) in de bomen. En veel andere tropische vogels, insecten en reptielen.

In de middag maakten we per boot (het enige vervoermiddel hier) een uitstapje naar het dorpje Tortuguero. We zagen een iguana (leguaan) en veel werkenden mieren, leaf cutter ants. Die liepen in een lange optocht met grote blaadjes dragend boven hun kleine lichaam. De kinderen vonden het fascinerend, misschien wel leuker dan grotere beestjes. Maar er waren ook kleine vuurmieren (fire-ants); Aimee en haar vriendinnetje hier gingen per ongeluk in een nestje staan, niet slim.

Het dorpje is klein en laid-back. Aan de andere kant ligt het strand waar de Carribische zee woest tegenaan beukt. En hier leggen veel schildpadden hun eitjes.

Terug in de lodge werd nogmaals het zwembad opgezocht. Daar kwamen we een Nederlandse reisgroep van Sawadee Familieavontuur tegen, leuk! Ik ging nog even met de groep en hun lokale gids een wandelingetje maken, waarbij we Gaudy Leaf Frog (roodoogboomkikker) tegenkwamen, met inderdaad prachtige knalrode ogen. En een grote dikke pad, Cane Toad. Plus een schildpadje en een grote witte krab (“Ghost crab”). Er zijn hier heel veel dieren; uitdaging is om ze te kunnen vinden, waarbij een locale gids bijzonder nuttig bij is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten