De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 21 juli 2014

Afscheid van de Galapagos, afscheid van Ecuador (geschreven 12/13 juli)

De gidsen hadden zaterdagochtend nog één verrassing voor ons in petto; we maakten nog een zodiac-ritje van een uurtje door een ondiep mangrove-lagune. Er zitten hier heel veel voedingstoffen in het water, en doordat het zo ondiep is komen de grotere haaien niet naar binnen. Daarom komen hier veel dieren die op het menu van de haaien staan hier slapen, rusten en eten. Denk aan veel schildpadden; we zagen er binnen korte tijd meer dan tien. En aan pijlstaartroggen in alle soorten, maten en kleuren. We zagen de wat ik ‘standaard’ pijlstaartroggen noem, maar ook de prachtige golden rays en spotted eagle rays (die beide zwemmen als manta’s) rustig aan het wateropervlakte zwemmen. En toch zaten er ook hier white tip haaitjes, maar wel kleine (ca een meter lang).

We gingen terug aan boord om te ontbijten en helaas om in te pakken. Om half elf werden we met zodiacs naar het land gebracht. En nog was de Galapagos vol met verrassingen. Heel even kwam er een grote Galapagos haai om ons bootje heen zwemmen; prachtig zichtbaar met zijn karakteristieke haaienvin boven water. Op de stijger lagen weer zeeleeuwen. Je zou er bijna gewend aan raken. Bijna.

Om half één trokken de wieltjes van ons vliegtuig op, terug naar het vaste land. Met vier nieuwe grote Galapagos fans. Klink ik overdreven en emotioneel als ik zeg dat dit de mooiste vakantie ooit was? Isabelle is het in ieder geval met mij eens, en we zijn er vast niet alleen in. Wat natuur betreft is dit werkelijk uniek. De enorme hoeveelheid aan dieren die je ziet, die zich bijna zonder uitzondering niks aantrekken van jouw aanwezigheid. De perfecte harmonie tussen mens en dier. Ze gaan rustig door met hun leven, terwijl je van een afstandje zit toe te kijken. Of in het geval van de jonge zeeleeuwen; nodigen je uit om met ze te spelen. Zo hadden we geweldige interactie met zeeleeuwen, zowel op het land als in het water. In een woord fantastisch.

Behalve dieren zijn ook de landschppen grillig en bijzonder. Ondanks dat alle eilanden een vulkanische oorsprong hebben, zijn ze toch allemaal net anders. Het afwisselen van activiteiten in het water (snorkelen, zwemmen en panga=zodiak varen) en op land (wandelend al het moois ontdekken) was ook ideaal. En dat alles in een heerlijk temperatuurtje van tussen de 20 en 25 graden celcius. Nooit koud, nooit te heet.

We moeten ook een groot compliment geven aan het team van International Expeditions en de Evolution. De gidsen hadden zo’n twintig jaar ervaring in het gebied, en hadden dus een enorme hoeveelheid kennis en ervaring die ze graag wilden delen met de gastten. En dat deden ze op een bijzonder leuke en aantrekkelijke manier, voor de volwassenen en de kinderen. Zo wie zo was iedereen aan boord super-kindvriendelijk, en werden onze kids vaak betrokken bij dingen, zoals briefings, aankondigingen, presentaties, zodiac-varen, etc.

De tour die wij deden bracht ons naar zowel de noordelijke als zuiderlijke eilanden aan de oostkant van de eilandengroep. Er is echter ook een trip naar de westerse eilanden - die hebben we direct heel hoog op ons ‘to do’ lijstje gezet!

Zaterdagavond overnachtten we op 20 minuten rijden van Quito airport in een charmante hacienda – een oude boerderij http://www.hosteriasanjose.com/. Alles wees op een leuk einde; je had er een zwembadje, paardrijden en een leuk restaurantje, waar we zaterdagavond heerlijk aten. Echter; ik at er wellicht iets verkeerds en vanaf 3 uur ’s nachts was de wc mijn grootste vriend. Zondagochtend was ik zo ziek als een hond. Isabelle ging nog wel even met kids paardrijden. Het was een wat minder leuk einde van een verder perfecte vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten