De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

dinsdag 1 juli 2014

Quito; over gelukstanden, oranje machines en de evenaar

Zondagochtend genoten we rustig van het prachtige Casa Gangotena. De inrichting is mooi, de bloemen geweldig. En het eten, zowel diner en ontbijt, is heerlijk! Wat een geweldig begin van onze vakantie! Maar het kan nog beter... in eerste intantie leek het daar overigens niet op. Aimee viel voor het hotel en verloor een melktandje. Nou ja, die gaat ze toch in het komende jaar verliezen. Dus doopten we het om in een gelukstand. En die hadden we, of eerlijk gezegd het Nederland elftal, hard nodig!

Ik had via Sawadee bij een lokale Nederlandse agent gecheckt waar de Nederlanders in Quito samenkomen om La Naranja Mechanica (de oranje machine, de bijnaam van het Nederlands elftal in Latijns Amerika)  te zien spelen. Het advies was de Corner Pub, in het nieuwe gedeelte van de stad. Een kroeg met een Belgische eigenaar, die omstebeurt de basis is voor het plaastelijke Oranje-legioen en de Rode Duivels. Een rit van 20 minuten met de taxi bracht ons erheen, en de kroeg stelde niet teleur. Inderdaad was deze afgeladen met supporters in oranje. Bijzonder gezellig; als snel hadden we met een aantal kennis gemaakt, werden de kinderen rood-wit-blauw gesminkt en voelden we ons alle vier helemaal thuis. Maar dan die wedstrijd.. Ik neem aan dat jullie in Nederland dezelfde wedstijd hebben gezien? Wat een thriller, wat een spanning. 50 minuten waardeloos voetbal gevolgd door aanvallen, maar geen doelpunten. En dan die laatste vijf minuten, waarbij alles op z’n kop werd gezet en het dak van de Corner Cub er bijna af werd geschreeuwd. We gingen allemaal, inclusief kids, helemaal uit ons dak. De gelukstand van Aimee had resultaat!

De wedstrijd begon om 11 uur ’s ochtends, dus ik had vorige week het drie uur durende excursieprogramma omgezet van de morgen naar de middag. We werden om 1 uur bij de kroeg opgehaald en reden noordwaarts naar de evenaar. Quito is een lang uitgestrekte stad, die door de bergen slingert, bijna 60km lang!

Op de evenaar hebben ze een groot monument neergezet; echter toen ze jaren geleden over GPS technologie beschikten, vonden ze uit dat de evenaar een paar honderd meter van het monument loopt. Op deze plaats hebben ze een enigszins kitsch museumpje neergezet, maar uiterst vermakelijk voor de kinderen. Ze leerden iets over de oorspronkelijke bewoners en het land. Maar het allerleukste was de evenaar zelf. Niet alleen de lijn, zodat je met een been in het Noordelijk halfrond kan staan en met het andere in het Zuidelijk halfrond. Maar er stonden ook zonnewijzers, kalenders en een aantal proefjes. Het leukste proefje was niet alleen leerzaam voor de kinderen, maar ook voor ons. Als je een bak met water laat leeglopen precies op de evenaar, valt het water direct naar beneden. Er is geen draaikolk,  In het Zuidelijk halfrond, ook als is het maar een meter van de evenaar naar het zuiden, draait een draaikolk met de klok mee. In het noordelijk halfrond, ook als het maar een meter, draait de draaikolk tegen de klok in. Er was ook een proefje met het balanceren van een ei op een spijker boven de evenaar, iets wat alleen Isabelle lukte.  

We reden terug naar de stad, en onze gids nam ons op een tour door het historische koloniale centrum. Ze deed dat op zo’n boeiende wijze dat ook Keven en Aimee ervan genoten. De oude Spaanse koloniale gebouwen en kerken zijn prachtig. Toen ze ons om vijf uur bij ons hotel afzette, kreeg ze een dikke knuffel van beide kids. Het was inmiddels high tea in het hotel, dus kregen we lekkere hapjes en drankjes. In de zaal ernaast werd de wedstrijd Costa Rica tegen Griekenland uitgezonden. Aimee is inmiddels voetbalgek, en ging daar de laatste minuten kijken. En toen het penalties werd volgden wij ook allemaal. Zij had inmiddels weer een vriendje gemaakt in de vorm van een Engels-Zwitserse jongen, die haar tot in elke detail uitlegde hoe de penalties werken. Als tegenprestatie vertelde ze haar hele levensverhaal aan de knul...

We genoten nog even van het uitzicht van het dakterras, voordat we weer genoten van het restaurant. Een heerlijke eerste vakantiedag, met wel een beetje voetbalgeluk dankzij Aimee’s gelukstand. Met nog drie wedstrijden te gaan zitten er gelukkig nog precies genoeg halflosse melktandjes in haar mond om Nederland wereldkampioen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten