De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

vrijdag 18 juli 2014

North Seymour en Santa Fe (geschreven 9 juli)

Gedurende de nacht waren we verder zuidelijk gevaren, naar het eiland North Seymour. Dit was net zoals de dag ervoor weer een typisch vogeleiland; alleen had je hier geen red footed boobies, maar blue footed boobies. Een ander verschil is dat hier het voorplantingsseizoen nog in de beginfase is. Aangezien dieren zich hier niets van onze aanwezigheid aantrekken, konden we zo de verleidingsdans van de boobies waarnemen en de rode opgezwollen keelzakken van de fregatvogels. We zagen ook de hoffelijkheid van de boobie mannetjes, die kleine takjes en steentjes aan de vrouwen aanboden als kadootjes voor hun toekomstige nest. Kevin kwam meteen met een scherpe vraag; “hoe weet je of het vrouwtje onder de indruk is?”. Dat is een goede vraag mijn zoon. Hij had ook commentaar bij het observeren van het paren bij de boobies; “Ik wist niet dat de voorplanting zo kort duurt”. Eerder deze week zagen we leguanen paren, met als commentaar van Kevin; “ik wist niet dat de voorplanting zo geweldadig is”. Ik denk dat we binnenkort maar eens moeten hebben over de ‘bloemetjes en bijtjes’ in de mensenwereld...

Tijdens de ochtenwandeling zagen we behalve de vele vogels ook weer zeeleeuwen (we krijgen nooit genoeg van baby zeeleeuwtjes) en zowel een water- als een landleguaan.
Even later gingen we in een wilde zee snorkelen. Wat we zagen was indrukwekkend. Niet alleen grote scholen vissen, maar ook hamerhaaien, een nieuwsgierige Galapagos haai, een schildpad, een pijlstaatrog en twee gestipelde adelaarroggen. Terwijl er ook een black tip haai werd waargenomen. Toe maar.

Na lunch keken we Nederland-Argentinie. Dat werd uiteindelijke de lowlight van de dag, maar aanvankelijk was het erg gezellig. De enige televisie die een redelijk signaal oppikte, was die in de crew-mess onderin het schip. Dus keken we met een grote groep voetbal-gekke Zuid-Amerikanen.
Na de wedstrijd maakte we een landing in de baai van Santa Fe, waar we helaas niet konden snorkelen. Jammer, want in het ondiepe water kon je met het blote oog haaien, schildpadden, roggen en uiteraard veel zwemmende zeeleeuwen observeren. Aan land zagen we twee havikken, die net zoals alle andere beesten geen enkel probleem hadden met onze aanwezigheid. We zagen een speciaal soort land-leguanen, die alleen op dit eiland voorkomt. En tenslotte lokale ratjes, die net zo groot en schattig zijn als onze ratjes thuis. Alweer een bijzondere dag in de Galapagos!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten