De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 12 juli 2014

Santa Cruz en Finch Bay (geschreven 4 juli)

Als je op Baltra aankomt, vraag je je eerst af of je wel op één van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld bent aangekomen. Het is een droog vulkanisch gebied, het landschap is namelijk dor en kaal, het eiland onbewoond. Het vliegveld ligt hier dankzij de ijverige Amerikanen die hier in de tweede wereldoorlog een vliegveld aanlegden om daarmee het Panamakanaal te verdedigen. Vanaf het vliegveld moet iedereen de openbare bus nemen voor een ritje van 10 minuten naar een haventje, waarvan je in vijf minuten de oversteek maakt naar het eiland Santa Cruz.

We werden opgehaald door een gids die ons naar de andere kant van het eiland bracht. We stopten onderweg eerst bij Los Gemelos (de tweeling), twee vulkanische kraters. Inmiddels was het landschap omgeslagen in een groen landschap met lage bomen en struiken. Even later kwamen we in micro-klimaat nummer drie met bomen en hoge grassen. Hier maakten we kennis met de eerste geweldige Galapagos “bucket list” dieren, namelijk de enorme landschildpadden. Deze pre-historische reuzen  kan je rustig op een afstand van twee meter bewonderen, terwijl ze de sappige grassen tot zich nemen. Gaaf!

De rit werd vervolgd naar het plaatsje Puerto Ayora, waar we in een paar minuten met een bootje de overtocht maakten naar het Finch Bay hotel. Onderweg zagen we nog een zeeleeuw en een succesvolle duik van een enorme pelikaan, die een lekker visje verschalkte. Finch Bay en het plaatsje Puerto Ayora staan op de 3% grond in de Galapagos, die niet toebehoren aan het national park. Gelukkig wordt dus 97% beschermd.

Het Finch Bay hotel is een kleinschalig hotel met relatief eenvoudige kamertjes, maar uiteraard in een unieke omgeving, aan een strandje tussen de mangroven. http://www.finchbayhotel.com/ Voor de kids met een zwembad, wat direct uitgecheckt en goedgekeurd werd. In dit hotel hadden Kevin en Aimée voor het eerst een eigen kamer zonder tussendeur. Wel direct naast onze kamer uiteraard. Deze nieuwe mijlpaal werd gevierd met een party. En ja hoor, toen Isabelle en ik even later door het raam gluurden zagen we ze in de kamer dansen op muziek uit hun iPad.

Vrijdag hielden we een relaxdag in het kleine eco-resort. Het ontdekken van de Galapagos doen we vanaf zaterdag . Hoewel je ook in en om het hotel al een beetje meekrijgt dat dit een bijzondere wild-locatie is. De pelikanen vliegen lager over, de wilde eenden landen in het zwembad en de grote meeuwen en andere brutale vogels paraderen langs de stoelen.
Aan het einde van de dag maakte ik nog een kort wandelingetje naar Las Grietas. Door een bizar landschap, met grote lava-brokken en meters hoge cactussen, liep ik naar dit bijzondere natuurverschijnsel. Las Grietas is namelijk een scheur in de aarde, nu gevuld met een combinatie van zee- en regenwater. http://www.galapagosislands.com/blog/visitor-point-las-grietas-%E2%80%93-santa-cruz-island/. Het zicht er is ongeloofelijk goed. In het heldere water kon je veel kleine en een paar grotere vissen zien. Het deed me nog het meeste denken aan de Mexicaanse Cenotes, omdat gedeelten onder de grond verder lopen. http://lagerweijtjestoronto.blogspot.com/2012/01/piramides-van-coba-en-cenotes.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten