De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zondag 20 juli 2014

Terug in Santa Cruz (geschreven 11 juli)

Vrijdagochtend lagen we in het haventje van Santa Cruz, dichtbij het hotel Finch Bay waar we eerder een paar dagen verbleven. Vandaag bleven we een hele dag aan land. We landden in de morgen eerst op de steiger van het hoofdkwartier van het Nationale Park Galapagos. Hier is ook het Darwin Onderzoekscentrum. Behalve onderzoek houden ze zich hier ook met een hele belangrijke taak bezig; het fokken en terugzetten van de reuzeschildpadden. De reuzeschildpadden zijn op enkele eilanden al uitgestorven, en omdat bijna elk eiland z’n eigen soort heeft, betekent dit ook meteen het einde van het soort. De schildpadden werden ooit gevangen. Voor olie, net zoals met walvissen. Maar ook als eten. Vooral voor schepen waren de reuze schildpadden handig als voedsel; ze kunnen namelijk een jaar lang zonder eten en drinken overleven. Daarnaast werden de schildpadden blootgesteld aan door mensen geintroduceerde dieren, zoals geiten, ratten en zelfs fire-ants. In de natuur kunnen de populaties zich niet meer in stand houden, maar de gefokte schildpadden uit het Darwin centrum brengen de populaties uiteindelijk weer op pijl. Zo zagen we enkele grote fokdieren (en ja, we zagen ze ook fokken... heel langzaam... het vrouwtje ging tijdens de daad maar gewoon rustig door met eten...). En we zagen de leuke kleine babyschildpadjes die dit en vorig jaar geboren zijn. Als ze 6 jaar zijn worden ze uitgezet.

Even later gingen we de schildpadden in het wild bekijken. Dit hadden we de week ervoor al gedaan, maar het blijft indrukwekkend en interessant. De koks van het schip maakten een heerlijke barbeque-lunch voor ons klaar. Vervolgens gingen we een kijkje nemen bij een boerderij waar ze koffie en suikerriet verbouwen. We kregen uitleg over het hele proces, we persten ons eigen suikerriet-sap en dronken een glaasje suikerriet-borrel ‘moonshine’. We speelden met de kinderen voetbal en Aimée mocht nog even op een ezel rijden.
Tegen het einde van de middag hadden we nog even tijd in het plaatsje Puerto Ayora. We aten een ijsje en brachten een bezoekje aan de vismarkt. Vis werd er niet meer verkocht, maar er waren wel enkele “klanten” achtergebleven, namelijk een zeeleeuw en enkele grote pelikanen.

Aan boord kregen we (helaas) de afscheidsborrel, -eten en -evenement. Er was een lokale band en dansgroep geregeld, tot groot plezier van onze kinderen die bijna de hele tijd aan het dansen waren. Een feestelijk afscheid. Kevin had er in z’n bedje even moeilijk mee; met een brok in z’n keel zei hij dat hij zo’n ongeloofelijk mooie vakantie heeft gehad. Ja jongen, dit wordt niet snel meer overtroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten