De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

dinsdag 15 juli 2014

Sombrero Chino Island en James Bay (geschreven 7 juli)

Na een gelukkig rustige nacht werden we maandagochtend weer bij een ander eiland wakker. Het weer op de Galapagos deze tijd is overigens heerlijk; redelijk constant tussen 20c en 25c. Niet koud niet heet.  Je bent nog steeds wel op de evenaar, dus we gebruiken veel zonnebrand-bescherming.

De Galapagos eilanden hebben allemaal een vulkanische oorsprong en dat was vandaag goed te zien. Sombrero Chino (Chinese hoed) is een vulkaan; het eiland dat de vulkaan heeft gecreeerd lijkt op een buitenaards landschap. Zwarte lava-rotsen met weinig begroeiing. Kaal en ruig. Er zijn ook enkele lavatunnels, en de kinderen konden zelfs door een korte lavatunnel kruipen. Spannend!
Toen we nog in de bootjes op weg naar het eiland voeren had Aimée meteen de dag van haar leven; we zagen namelijk een Galapagos pinguin zwemmen en duiken voor onze boot. Het bleef er maar bij één, maar dat was genoeg voor Aimée. We zagen ook lavareigers en blue footed boobies. Op het land zagen we, uitstekend gecamoufleerd, zwarte waterleguanen. Ook deze kon je weer verbazingwekkend dichtbij benaderen. Minder goed gecamoufleerd – integendeel; geweldig opvallend – waren de vele rode lavakrabben op de rotsen. Tenslotte zagen we wederom zeeleeuwen; dit keer een moeder die haar jong aan het zogen was.

Na de wandeling gingen we in hetzelfde gebied snorkelen. In eerste instantie zagen we prachtige gekleurde vissen, maar geen groter “wild”. Totdat we een aantal grote pijlstaartroggen zagen. Tussendoor zagen we een waterleguaan die onder water algen aan het eten was en een licht-bruin gekleurde aal (murene) met zwarte stippen. Ik was uiteraard, op de gids Christine na, de laatste die de bootjes in wilde klimmen. Toen ik probeerde mijn flippers uit te trekken zei Christine tegen me “er zit een haai onder je”. Ik dacht uiteraard meteen aan een grapje, maar Christine gebaarde druk dat ik het water in moest komen. Ook Isabelle sprong er weer in, en inderdaad konden we nog even een white tip haai bewonderen. Snorkelen hier is fantastisch!

Opwarmen deden we weer in de hottub en met warme chocolademelk. En na de lunch en siesta maakten we tegen vieren nog een wandeling bij James Bay, Darwin’s favoriete eiland. Wederom vulkanisch, maar anders. Minder rotsen, en meer zwart-rood vulkaanas, waardoor het ook meer begroeid is. We zagen wederom zeeleeuwen, dit keer behalve de Galapagos zeeleeuwen ook “fur seals”. Kevin zag een slangetje, en ik kon hem nog net het hoge gras zien in kruipen. We zagen een hele kleine schorpioen onder een steen. En wedeorm een grote groep waterleguanen; dit keer groen/bruin/rode, in tegenstelling tot de zwarte die we in de ochtend zagen.

Kevin mocht dit keer met de debriefing assisteren, waarna er een presentatie volgde over vulkanen. We vroegen voor Aimee een vroeger diner aan, want voor haar duren de intensieve dagen een uur te lang. Dat onderkent ze gelukkig zelf; ze geeft zelf aan dat ze vroeger naar bed wil. Kevin vroeg daarentegen of hij samen met mij nog een rondje op de boot kon wandelen met de zaklantaarns. En ook dit keer leverdere dat weer interessante dingen op; dit keer geen haaien, maar vliegende vissen die opgejaagd werden door zeeleeuwen. Wederom een onvergetelijke dag in een heel bijzonder gebied!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten