De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 1 november 2010

Trick or Treat!

Het is zondag 31 oktober, Halloween! En volgens sommigen in Toronto het begin van de winter, omdat vanaf Halloween sneeuw zal vallen. En ze hebben nog gelijk ook, want vandaag vielen de eerste sneeuwvlokjes naar beneden. Het bleef met 5 graden nog niet liggen, maar toch. We zijn vier weken  hier en de gevoelstemperatuur is per dag met een graad omlaag gegaan.
Zaterdag was uiteraard een lange drukke klusdag, waarbij we bijna alle dozen uitgepakt hebben, alles in elkaar gezet en zeker de huiskamer, keuken, studiekamer en de slaapkamers op orde kregen. Nu de kelder en garage nog....
Vanmiddag besloten we er nog even op uit te gaan. Het was mooi zonnig weer, wel koud. En we moesten uiteraard ook de Oma’s even belonen voor alle assistentie. We maakten een uitstapje naar Black Creek Pioneer Village. http://www.blackcreek.ca/ Dit is een openluchtmuseum dichtbij, waar ze orginele historische gebouwtjes uit de provincie Ontario verzameld hebben en tot een dorpje hebben omgevormd.  Leuke huisjes, mooie omgeving en ook wat leuke activiteiten voor de kids in het teken van Halloween. Pompoenen versieren enzo.
Maar wat is dat eigenlijk Halloween? Om het beter te begrijpen en vanwege de bonuspunten voor de inburgeringcursus toch maar eens gewikied. http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween Resultaat: het is een feestdag met zijn wortels  in het christelijke allerheiligen maar waarschijnlijk nog meer in het Keltische Samhain festival.  Hierbij wordt de overgang gevierd van de “lichte helft” van het jaar naar “de donkere helft”. De Kelten geloofden dat tijdens deze overgang, dus op het festival van Samhain, de grens tussen de huidige wereld en het hiernamaals heel dun zou worden. Met het effect dat zowel goede als boze geesten ertussen door zouden glippen.  Dus werden de overgrootouders en goede geesten gevierd door middel van feest en voedsel, en de boze geesten werden verjaagd met kostuums, maskers en vuren.
Hoogtepunt voor de kinderen van Halloween is “trick or treat”, oftewel in kostuums de huizen langs om snoep op te halen. Ook daar hebben we aan meegedaan; wij liepen met Aimee en Kevin mee terwijl de Oma’s hier uitdeelden. Het is leuk om te zien hoeveel moeite mensen doen met dit feest. Wij deden heel basaal mee met een paar pompoenen op de trap. Er waren mensen die pompoenen uitgehold hadden en er een kaarsje in hadden gezet. Zeg maar de standaard. Anderen hadden weer iets meer moeite gedaan en de trap en deur verder aangekleed met spinnenwebben, plaatjes en enge poppen. En uiteraard waren ook mensen met een overtreffende trap; deze hadden hun tuin omgebouwd in een compleet kerkhof, inclusief speciale effecten als rookmachines, fel knipperende stratoscopen en enge geluiden in dolby-suround! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten