De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 19 november 2011

Dag 3: Land!

Na een onrustige nacht op de Drake volgde een dag die een stuk milder was dan de 24 uur ervoor. Het was duidelijk dat we Antarctica naderden; de temperatuur daalde flink tot rond en beneden het vriespunt en het begon lichtjes te sneeuwen. Aan boord vermaakten we ons ’s ochtends met een kezing over de geologie van Antarctica door expeditielid en geoloog Luke Saffigna. Ook gingen we aan dek om de vele zeevogels te bekijken en fotograferen. Op een gegeven moment hebben een aantal mensen een walvis gezien; helaas ik niet.

Kort voor lunch kregen we van John Rodsted een lezing / workshop over fotograferen op de pool. Na lunch kregen we een uitgebreide en ook verplichte IAATO en zodiac briefing. IAATO is de vereniging van tour operators die actief zijn in Antarctic. Zij hebben onder andere duidelijke en ook strenge regels opgesteld waaraan landingen en bezoeken moeten voldoen. Denk aan niet roken, geen eten meenemen maar ook niet plassen aan land. Uiteraard zijn er regels over de afstand die je moet houden tot het wildleven, etc. In het tweede gedeelte werd uitgelegd hoe we straks in de zodiacs gaan stappen voor onze landingen. Na deze verplichte maar belangrijke kost gaf Pat Lewis (“Dr Pat”) nog een lezing over zeehonden.

’S Avonds was het kapiteinsdiner. De Kapitein, Denis Rada, en ik ontvingen de gasten met een cocktail gevolgd door een werkelijk geweldig diner. De koks konden een maaltijd voorschotelen die in een sterrenrestaurant niet zou misstaan. Denis Rada is niet een grote prater, dus sprak ik iedereen nog even toe. Hilaritieit brak uit toen een oudere gast de eerste ijsberg zag. De prijs voor het spotten van de eerste ijsberg was een dinner voor twee met Van, de leuke kayakbegeleidster (voor de heren) of met Dave Riorden, die ongetwijffeld voor het vrouwelijke geslacht net zo aantrekkelijk is. Een ouder mannetje won dus de prijs en zijn vrouw (die naast mij zat) gaf aan dat hij nog wel eerst toestemming aan haar moest vragen voor het etentje. Totdat zij de tweede ijsberg van de dag zag en ik haar als 2e prijs het etentje met Dave aanbood. Toen was alles acceptabel voor haar.

Tegen acht uur gingen we snel naar buiten; land kwam in zicht. We kwamen door de Engelse straat de Zuid Shetland eilanden binnen. Een prachtig wild poollandschap bestaande uit eilanden, rotsen en uiteraard heel veel ijs. De lucht en het licht was prachtig; dus het werd een triompfantelijke binnenkomst met heel veel klikkende cameras. We gooiden het anker uit voor het eiland Aitcho, waar we morgen onze eerste landing zullen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten