De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 19 november 2011

Dag 4: Aitcho & Half Moon Islands

Pinguins. Heel veel Pinguins. Dat was het central thema vandaag tijdens onze eerste dag in Antarctica.



Om half zeven was de wake-up call, door expeditieleidster Cheli altijd centraal gedaan via de omroep-installatie. Haar eerste woorden waren “het is vandaag zonnig en perfect weer”. Meteen ging ik naar het balkon, schoof de gordijnen opzij, en zag dat het inderdaad een geweldig begin van de dag was: blauwe hemel met zon.



Om 8 uur ’s ochtends maakten we met onze zodiacs de eerste landing op Aitcho eiland. Hier nesten zich twee soorten Pinguins; de Chinstrap en de Gentoo. Voor ons niet-vogelaars heel simpel; het oranje snaveltje en het zwarte snaveltje. We moesten volgens IAATO regels vijf meter van de dieren vandaan bleven, maar als je rustig ging zitten kwamen de beestjes voorzichtig naar jou toe, nieuwsgierig als ze zijn. We hadden ruim de tijd om heel rustig het leven in een pinguin-kolonie te bekijken. Het bouwen van nestjes met steentjes, het jatten van elkaars steentjes, het ruzie maken over een steentjes, het vermenigvuldigen (oftewel stevige Pinguinporno), het broeden, het verleiden, het zingen en het schreeuwen. Ook zagen we, hard als de natuur is, hoe andere vogels probeerden pinguineieren te stelen.  Zo was er een grote vogel die met veel geweld de kolonie invloog. Er werd even gepikt en gevochten, en het dier kwam met een lekker ei uit de kolonie gevlogen. Spectaculair landde hij precies voor onze groep, om heerlijk het eitje op te eten. Maar er waren ook twee sneaky witte vogeltjes, die zicht voorzichtig onder de pinguins voegden, niet agressief, maar als ze de kans kregen snel toesloegen om met een ei de kolonie uit te rennen. Het toetje van de dag was een grote Weddell-zeehond, die lekker lag te zonnen maar af en toe zijn ogen opendeed en voor wat actie zorgde. Het was een spectaculaire landing onder een blauwe hemel.



Na een stukje varen kwamen bij een tweede eiland; Half Moon Island. Hier waren we niet alleeen, want ook Quark’s Clipper Adventurer lag hier in de buurt, hoewel aan de andere kant. Toen alle passagiers geland waren, gingen Cheli en ik even bij de collega’s op bezoek. Expeditieleider op de Clipper is poolveteraan Laurie Dexter, die onder andere ook in het team zat wat enkele weken geleden de CN-Tower beklom.



Ik hield nog genoeg tijd over om rond te kijken op Half Moon Island. Ook hier is een enorme pinguinkolonie (Chinstraps). In de kolonie opgenomen zit een grotere Macaroni  pinguin, met een soort van oranje kuifje. Helemaal in zijn eentje, maar toch op zijn plek, want hij schijnt al vijf jaar hier terug te komen. Naast pinguins waren hier ook Weddell zeehonden. Een klein dier was enorm nieuwschierig en kwam naar ons toe. Dan mag je dus rustig blijven zitten, waardoor de afstand tussen mens en dier ongeveer twee meter werd. Spectaculair!



’ S Avonds liepen we Deception Island binnen. Ook weer helemaal geweldig. Deception Island is een zeer grote vulkaan, waarin een binnenzee is ontstaan. Door een relatief nauwe opening, kan het schip het binnenstuk bereiken langs hoge steile vulkanische rotswanden. Als dan ook de zon een rode gloed afgeeft op de wanden en lucht, heb je het perfecte plaatje. Wat een dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten