De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

zaterdag 12 november 2011

Homo pinguins en vooroordelen

Sommige verhalen reizen sneller over de oceaan dan je verwacht; zo werd ik geattendeerd op het het feit dat het verhaal over de homo pinguins in Toronto Zoo nu overgenomen is in Nederland en dat zelfs Gordon zich erover druk maakt. Zo zou hij iets gezegd hebben in de trant van dat dit de homofobie bevestigd in Amerika. Nou Gordon, ten eerste ligt Toronto in het liberale Canada en niet in Amerika. Ten tweede lieve Gordon kan je als homo in Toronto veiliger over straat dan in sommige gedeelten van Amsterdam of Utrecht. Ten derde is Amerika in zijn algemeen niet homofobie; wel zijn er grote gebieden, groepen en culturen die erg anti-homo zijn. Maar ik denk wederom dat steden als New York en San Francisco homo-vriendelijker zijn dan Staphorst en Putten ( wat natuurlijk ook wereldsteden zijn, dus goede vergelijking ;-) ).

Het verhaal is eigenlijk heel simpel. Twee mannetjespinguins in Toronto Zoo vinden elkaar heel erg aardig. Leuk voor ze, maar helaas maken ze ook deel uit van een bedreigde soort. Dus fokken moeten ze! En dat gaat nog altijd het beste tussen een mannetjes en vrouwjespinguin. Dus worden ze even uit elkaar gehaald, worden ze bij een leuke keuze aan vrouwtjes gestalt en moeten ze even aan de slag om het voorbestaan van hun soort te verzekeren.

Wat veel mensen zich niet realiseren is hoezeer sommige pinguinsoorten met uitsterven bedreigd worden. Indien je fotos of filmpjes ziet van pinguins, dan zie je ze in grote groepen bij elkaar, dus is er niks om je zorgen te maken. Denk je. Maar in de realiteit zijn er pinguinsoorten die de afgelopen tientallen jaren in aantallen met 80% tot 90% zijn teruggelopen. Quark expeditions doet ook zijn bijdrage aan onderzoek achter deze verontrustende trends. Ten eerste door regelmatig pinguin-wetenschapper mee te nemen op onze schepen. Maar ook door fotomateriaal ter beschikking te stellen; zo kunnen fotos van kolonies over verschillende jaren vergeleken worden. Wellicht daarover later meer; want maandag ga ik zelf naar Antarctica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten