De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

maandag 16 maart 2015

Hol Chan Marine Reserve & Shark Ray Alley (geschreven 12 maart)

Donderdagochtend gingen Isabelle, de kids en ik snorkelen op het koraalrif. Interessant feitje, Belize heeft het op één na grootste koraalrif ter wereld. Jawel, na het Great Barrier Reef in Australie is dit het langste koraalrif. We gingen met een bootje naar het zuiden van Ambergris Cay, waar het nationale onderwaterpark van Hol Chan ligt. Hol Chan betekent kleine doorgang in de oude Maya taal; er ligt hier een nauw kanaal door het rif. En dat trekt veel groter wild aan.

Het viel Isabelle en mij op hoe goed het snorkelen bij eilanden kan zijn. Na vorig jaar in de Galapagos was dit de tweede vakantie waarin we met de kids gingen snorkelen en we meer moois zagen dan in veel scuba duiken in het verleden. Net van de boot zagen we een grote school vrij grote vissen, waartussen plotseling twee zusterhaaien (nurse sharks) zwommen. Toen we van de boot wegzwommen, zagen we al gauw twee groene schildpadden. En plotseling was daar een fantastische adelaarsrog (eagle ray). Isabelle en Aimée zagen nog een nurse shark direct onder hen door zwemmen. Vervolgens zagen we een grote pijlstaartrog, waar we een stukje achteraan zwommen, en daar botsen we bijna op eargle ray nummer twee. Intussen was ik ook over een paar rotsen gezwommen waartussen een nurse shark lag de rusten. Wauw, wat een schitterende dieren.
In het kanaal was helaas wel veel zeewier, dus gingen we in een halve cirkel over het mooie rif terug naar de boot.

Na een klein stukje varen, stopten we bij een plekje dat Shark en Ray Alley heet (zeg maar het Haaien- en Roggenlaantje). Het is een plek waar de vissers een lange tijd hun vissen schoonmaakten, en de visresten over boord gooiden. Dat vinden sommige dieren in de zee wel prettig, zoals wederom een grote school nurse sharks. We gingen er weer in en konden de school bewonderen, net zoals een paar pijlstaartroggen op de bodem. Toen onze gids ook nog een paar sardientjes in de zee gooide, waren we toeschouwer van een feeding frenzy; we konden heel even de nurse sharks van heel dichtbij aanschouwen. Spectaculair... filmpje! https://www.youtube.com/watch?v=mM2fskKqRQ0&feature=youtu.be
Om half twaalf waren we weer terug in het hotel en genoten we een vroege lunch. De rest van de dag brachten we relaxend aan het zwembad door. We gingen terug het stadje in om te eten, waarna we een zeer populair plaatselijk spel aanschouden, Chicken Drop. Het is een apart soort bingo: Een kip wordt losgelaten in een kleine arena met allemaal nummertjes op grote houten platen op de grond. Als de kip na veel aanmoediging van het publiek uiteindelijk op een nummertje poept, dan wint dat nummer. Onder begeleding van opzwepende caribische muziek gaf dat een vrolijk einde aan de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten