De Lagerweijtjes

De Lagerweijtjes

dinsdag 17 maart 2015

Lamanai, stad van de Mayas (geschreven 13 maart)

We zijn inmiddels in de jungle beland, zonder wifi, dus de komende blogjes zullen vertraagd worden geplaatst.

Vrijdagochtend vlogen we per Cessna van Ambergris Caye terug naar het vasteland. In Belize City werden we opgehaald voor een rit naar het noorden, naar het plaatsje Orange Walk, waar we op een klein bootje stapten. We voeren 24 mijl weer naar het zuiden over de New River naar de oude Maya stad Lamanai. We hadden een uitstekende gids, dus zagen we onderweg veel verschillende vogels, planten, aapjes (spider monkeys) en ook kleine krokodilletjes. Tegen lunchtijd kwamen we aan bij de oude Mayastad. Ooit was dit een een drukke stad met ongeveer 45.000 inwoners, perfect gelegen aan een groot meer.
In de Maya hoogtijden leefden er naar schatting meer dan 1 miljoen mensen in Belize. Nu zijn dat er nog slechts 350.000 en heeft de jungle haar plaats terugveroverd. Ook de stad Lamanai moest uiteindelijk weer uit de jungle vrijgekapt worden. Er zijn enkele spectaculaire tempels in de vorm van pyramides te zien. De hoogste  pyramide kan je belimmen, met een prachtig uitzicht over de jungle. Oma bleeft beneden lekker op een bankje toekijken hoe wij met z’n vieren de pyramide beklommen.

Lamanai is net zo indrukwekkend als de zustersteden die in de buurt van het Mexicaanse Cancun liggen. Daar worden de toeristen in enorme aantallen met bussen aangereden. Hier in Lamanai is het heerlijk rustig omdat het zo afgelegen ligt. In Lamanai leven enkele kolonies brulapen (Howler Monkeys), die elkaar proberen te overtreffen met hun geloei, wat een perfect Indiana Jones sfeertje creert als je de tempels onderzoekt.
Het was daarna een lange reis naar het zuidwesten, diep in het binnenland waar onze eco lodge Pook’s Hill ligt. Een klein resortje midden in de jungle, zonder wifi en mobiele connectie. Het enige waarvoor je hier je smartphones kan gebruiken is om als flashlight te dienen.  Een extra lichtje komt ’s avonds goed van pas om ongeziene gasten zoals grote kakkerlakken te vinden en uit je badkamer te verdrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten